前排去铜锣湾睇戏前,系皇室堡试咗间唔错嘅意式餐厅。个人觉得价钱化算之余,而且味道上绝对唔逊色,可以话系性价比高,绝对令你意想不到地觉得「又唔错啵」。本来店内系有Dinner Set选择,但由于我地都想试唔同嘅小食同饮品,所以就决定散叫夹份食。没有前菜地直入主菜:我地分别柯打咗一份细嘅黄金四重芝士披萨、烟肉杂菇蕃茄忌廉意粉同一份炸原条白身鱼配薯角。最先到嘅系饮品,我地叫咗一杯细嘅西班牙白鸡尾酒同草莓桃沙冰。由于杯鸡尾酒份量颇细,所以后期再多叫咗杯鲜水果茶。个人特别推荐草莓桃沙冰,唔只卖相靓,味道都调配得好浓,饮得出草莓被打成沙沙嘅口感,而且草莓之中带有桃嘅味道,鲜果甜而带微酸且清凉透心,口味非常适合大众,大推荐。由于水果茶无酒精,所以我都小酌咗一杯,以容器去比较价钱,唔贵而且比起饮水更Fresh。其间意粉到达,虽然视觉上个蕃茄忌廉汁好稀,但味道系喜出望外地好食!一般忌廉汁会予人食得多会溜嘅印象,但估唔到佢加入蕃茄后,会有种相辅相成嘅作用,平平淡淡中有一点酸跳出。令人有种食唔停嘅效果,再配搭去边都夹嘅烟肉杂菇,整体非常唔错。承接住,先泥一个细芝士披萨,估唔到都系比想像中好食!食得出新鲜出炉

西班牙白鸡尾酒120ml (杯)

草莓桃沙冰
鲜水果茶

烟肉杂菇蕃茄忌廉意粉
烟肉杂菇蕃茄忌廉意粉

承接住,先泥一个细芝士披萨,估唔到都系比想像中好食!食得出新鲜出炉够热够脆。而个人系披萨口味嘅选择上系比较偏爱芝士味,因为可以好集中地食出芝士香味同口感,简简单单已经好足够。跟餐配有一份蜜糖,间唔中点蘸些少,更可以令到单一嘅口味中奏起变化,不俗。
黄金四重芝士披萨
黄金四重芝士披萨

一浪接一浪,连炸鱼薯角都到齐了!卖相似模似样,连水准都系预期之上。炸鱼除咗够脆,而且火喉适中,保持到鱼身嫩滑嘅口感,但切开亦不会令佢散开,呢个价钱配呢个质量真系十分难得。如果怕斋食太干,仲可以点下个蜜糖芥未酱,呢种食法都非常速配,岩哂钟意甜口味嘅朋友!
脆炸原条白身鱼配有皮薯角
脆炸原条白身鱼配有皮薯角

最后为咗完满作结呢一餐,叫咗一个比较开心嘅朱古力芭菲。最顶以朱古力、牛奶雪糕球打头阵;中层分别系浓浓嘅朱古力、牛奶布甸;最低则系粟米片铺底。食完马上连遗失咗嘅少女心同童真都番哂泥。自行想象以上嘅结合物甜品,的确可能会有啲太甜,但携童嘅朋友不妨可以试下,因为系真心唔错。
朱古力芭菲
总结,整体真系觉得性价比高。成日听回流返港嘅朋友话系香港食意大利野会出事,但我觉得呢间餐厅绝对可以平反一下。非常推荐比一家大细或朋友聚会嘅意大利菜餐厅。