返完中大同同学影毕业相之后,同朋友去到我地熟悉嘅大埔区觅食,经过发现呢间开饭主义主打芝士焗饭同埋面包好似几吸引,肚饿到毫无抵抗力嘅我地就决定入去食啦!!由于餐牌眼花缭乱,好多嘢我哋都想试,我地拣食咩都拣左好耐😂😂首先跟餐黎左个牛角包同埋罗宋汤,牛角包啱啱焗起,好酥脆,牛油味浓👍 罗宋汤个人认为咸左少少然后叫左一个胡麻番茄沙律,番茄好足料,作为开胃菜一流👍👍跟餐小食我地叫左霜降骰仔牛同埋蜜糖汁炸鸡翼,骰仔牛够软腍入味,炸蒜可以视乎个人口味加减👍鸡翼唔会炸得过干,外皮够脆,入面肉质鲜嫩多肉汁然后再叫左两只芝士焗港岛蚝,蚝壳夸张到成只手板咁大,蚝肉size 大概得食指长度,加埋芝士一齐食都仍然食到新鲜蚝味👍👍之后就到主角- 咖喱拉丝芝士牛肋条配面包啦!! 面包 size 好大,成旧都茶咗蒜蓉牛肉烘过,口感脆身得黎烟靭,撕一旧落黎摆上芝士,牛肋条同埋咖哩酱一啖摆晒落口果种满足感简直言语不能形容🤤🤤本身食得耐以为会腻,但可能佢用嘅芝士唔系好咸嘅芝士,顺口得黎好夹咖哩酱,唔觉唔觉就清晒成份另一味主菜系龙虾汁软壳蟹海鲜焗饭,原只软壳蟹加埋青口,鱿鱼仔,蟹柳配埋浓浓嘅龙虾汁,又系唔晒五分钟已经比我地

然后叫左一个胡麻番茄沙律,番茄好足料,作为开胃菜一流👍👍

鸡翼唔会炸得过干,外皮够脆,入面肉质鲜嫩多肉汁

之后就到主角- 咖喱拉丝芝士牛肋条配面包啦!!

龙虾汁软壳蟹焗饭

另一味主菜系龙虾汁软壳蟹海鲜焗饭,原只软壳蟹加埋青口,鱿鱼仔,蟹柳配埋浓浓嘅龙虾汁,又系唔晒五分钟已经比我地分食一空😋

饮品叫左两杯,分别系荔枝梳打同埋青苹果沙冰多多。荔枝梳打用左灯泡造型杯,放系一个识幻变灯光嘅座上面成件事玩味好浓好特别,梳打本身都唔会死甜👍👍

青苹果梳打亦都好足料大杯,本身以为会有化学味但出到黎好清新👍👍

总括黎讲,呢间餐厅菜式丰富得黎全部摆盘好吸引,价钱相宜,我地两个人食左咁多野每人都唔洗200蚊,绝对会再黎试佢嘅其他菜式!😋
2018-11-17