2021-11-22
偶然经过海天晋汇,觉得呢间餐厅好似几吸引,所以决定同男友入去试下。当日本身打8号波,夜晚冇乜人出街食饭,餐厅冇乜客人,接近包场咁济,加上餐厅环境宽敞,所以当晚坐得好舒服,环境又宁静门口冻柜摆左咁多生蚝,当然要试一试,叫左Daily fresh oyster half dozen,生蚝好新鲜,有淡淡既海水味,唔算好肥美,但都几大只,$208半打绝对值得一叫!睇其他人推介仲有烧猪肋骨同乳猪南瓜risotto, 所以即管叫黎试下~烧猪肋骨有五大条,BBQ酱好惹味,每条都啖啖肉,唔韧又易离骨,肉质肥瘦适中。拌碟既薯条好脆口,最特别系有炸芋头条,比薯条更脆身,令我食唔停口另一道主菜西班牙脆皮乳猪南瓜risotto都好有惊喜,乳猪表皮十分香脆,肉质嫩滑多汁,厚肉又充满油香,初初睇落以为得四旧乳猪好少咁,但其实食落就觉得份量好多!Risotto煮到非常creamy,南瓜味都好浓郁,饭既质感好有咬口,煮到刚刚好,唔会太生或者太熟。好食既risotto唔易整,呢到就食得到食左咁多油腻嘢,所以叫左杯清新既Very Berry smoothie,莓味唔假,又唔会过甜,真系饮到果肉同果籽👍🏻最后要赞既系啲员工
最后要赞既系啲员工既service真系一流,完全系高质西餐厅水准,会主动斟水,见到我地食完生蚝/猪肋骨,唔使我地叫都会主动走过黎帮我地换碟,非常贴心❤️❤️❤️
其实仲有好多小食、主菜好想试,奈可2个人食唔到咁多,留待下次再黎一战🤤