2021-03-23
最近见到茶餐厅 2.0 好多地方都开咗分店,今日经过大埔呢间分店就试下佢质素如何。餐牌都有几多选择,中式炒粉面又有、西式意粉焗饭又有、热辣辣铁板餐又有,由于未食早餐同午餐,所以叫咗 铁板 2.0 海陆空杂扒加 $10 蚊配汤及饮品。点咗中汤,中汤系章鱼莲藕节瓜汤,味道又香又浓,拍得住老妈子既水准。👍🏻2.0 海陆空杂扒 ($108) : 呢个杂扒餐非常震撼,十足铁板巨人餐 🤤 有猪扒、牛扒、鸡扒、虾、烟肉、火腿、西兰花、四季豆、薯条,超级丰富,铁板又够热 👍🏻 而每款扒都相当大块,味道又唔差,薯条份量亦好多,性价比唔错。👍🏻讲开铁板扒自己有个刻骨难忘嘅经历,永远都会记得荔枝角金凤大餐厅,想当年中学生年代,同学仔带咗我去食,佢话金凤出名啲扒够大件,之后大概排咗一小时左右,入到去叫咗一个铁板牛扒同拣咗薯条做配菜,牛扒上枱后最深刻嘅事情发生咗,成块铁板得三条好似手指尾咁幼既薯条,真心笑咗 🤬 加上牛扒根本唔系大块,而系佢用既牛形铁板细,所以放上去就觉得好大,而且牛扒用得太多梳打粉导致肉质好淋又无牛味,仲有佢杯饮品先出色,加完大仲少过旧式茶餐厅既啡色胶杯,根本就系揾笨,所以我永久 black
讲开铁板扒自己有个刻骨难忘嘅经历,永远都会记得荔枝角金凤大餐厅,想当年中学生年代,同学仔带咗我去食,佢话金凤出名啲扒够大件,之后大概排咗一小时左右,入到去叫咗一个铁板牛扒同拣咗薯条做配菜,牛扒上枱后最深刻嘅事情发生咗,成块铁板得三条好似手指尾咁幼既薯条,真心笑咗 🤬 加上牛扒根本唔系大块,而系佢用既牛形铁板细,所以放上去就觉得好大,而且牛扒用得太多梳打粉导致肉质好淋又无牛味,仲有佢杯饮品先出色,加完大仲少过旧式茶餐厅既啡色胶杯,根本就系揾笨,所以我永久 black list 金凤大餐厅。