2019-02-16
行完大帽山肚饿饿,喺荃湾揾食一番,比我喺海灞街揾到间越南粉餐厅夹喺韩国嘢同日本嘢中间。依家世风日下,是人都玩日风韩风,我硬是要食番啲小店越南嘢啦!时间大概是三点半,咁岩撞正有下午茶,我叫咗猪颈肉法包,虾三角同埋龙眼冰,而友人就叫咗扎肉河。不够十分钟,一碗热腾腾的扎肉河就捧到我哋面前啦。哗哗哗,我夹咗一块扎肉嚟食,入口弹牙,夹杂着清而不腻的汤底,呢碗河完全是平民美食超水准!即刻叫侍应比个碗仔我试真啲河,哗,个汤底不得了,加埋啲葱,简直是行山友恩物,不得了啊刚刚食完我果细碗河粉,又端来一碟法包。包面香脆,猪颈肉入口无楂,加上酸味味的腌菜,好味到喊出嚟啊救命。由于啲嘢食太好味,我都唔记得影相啦。加埋一杯龙眼多到离哂大谱的龙眼冰,就咁我就完美结束我大帽山之行。想知有几好食,唔需要靠OpenRice 有几高评分。呢间嘢,性价比超水准,唔洗你OpenRice 赞,自然就有一大班屋邨街坊帮衬!