2023-11-03
朋友住附近,所以去左食 buffet。餐厅可以眺望城门河,感觉悠闲舒服。设有大雪柜,可以无畅饮。 大约八点钟,餐厅职员会摇起摇铃,推住怀旧甜品火焰雪山出场, 环境气氛唔错。我地用左openrice订座有7折优惠,性价比相当高。平时钟意食嘅冷盘,有齐冻虾、青口、蚬、松叶蟹脚。我推介蟹脚,带少许咸海水味,突显鲜甜。刺身有三文鱼、希灵鱼、鲷鱼、吞拿鱼。款式唔算多,但三文鱼都几厚切,肥美嫩滑,油脂感满满,食左好几转🤣!热食方面有豉椒炒蚬、姜葱炒蟹、泰式烧猪颈肉、蜜汁叉烧、白切鸡、烧羊架等豉椒炒蚬够镬气,香浓惹味既豉椒酱汁渗入每粒蚬肉,辣辣地好惹味。烧猪颈肉爽口弹牙、香口又惹味。蜜汁叉烧甜蜜味加上软腍的肉质,好食!另外,设有一人火锅区🥘,可以按自己喜好选择汤底(药膳鸡汤火锅或清汤鸡汤火锅)、配菜同埋酱料。例如:虾、肥牛、响铃、鱼片、各式菇类、丸类同埋蔬菜等,我都忍唔住打番个边炉仔🤣。最后要留肚食甜品,必食Movenpick雪糕、 朱古力挞、葡挞、豆腐花同埋椰汁紫米露。 每抬仲会送上朱古力火锅,可以自由配搭水果、雪糕或棉花糖等,十分满足。