2025-01-23 856 浏览
SUKI KANSAI 寿喜·关西,为日本和牛寿喜烧专门店,用上北海道十胜A4和牛🐮,向来口碑不错,总店喺铜锣湾,而家喺尖沙咀开咗新分店,同样高质🫰🏻😺店内提供不同价格、不同等级嘅和牛寿喜烧套餐🕺🏻💃🏻,价钱由$168至$288都有,丰俭由人,可与同行朋友拣不同套餐,再交换啲牛嚟食🤝🏻😂套餐已包前菜 | 野菜盛合🥬 | 兰王蛋 🥚| 日本米饭🍚或赞岐鸟冬🍜 | 甜品,仲有一旧牛脂肪比你开镬👍🏻😜.今次我哋坐吧枱,见住店员现切和牛🔪👨🏻‍🍳,感觉特别新鲜🤣。💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️今次试咗:🝮精品赤身寿喜烧套餐赤身🥩肉味比较优雅,但好易熟,所以要记得控制火喉,我哋钟意渌一渌,medium rare口感,最正🙌🏻😉.🝮牛板腱寿喜烧套餐板腱肉系比前者较高级嘅和牛,相比上油花更靓,而且脂:肉比例平衡⚖️,口感软腍,而不太油腻,加上籣王蛋浆或配白饭食,满足满足😜.每张枱都有自家制寿喜烧汁同昆布汁,坊间嘅寿喜烧汁通常都会比较甜,呢一款甜、䶢度适中,有助特出各款和牛嘅味道😋「寿喜·关西」的啤酒杯专门以零下-30℃的雪柜冷藏,所以「头几啖」饮啤酒的时候,会饮出一层薄薄的「啤酒冰雹」另外,啤酒温度长期处于低温状态

🝮精品赤身寿喜烧套餐

🝮牛板腱寿喜烧套餐

另外,啤酒温度长期处于低温状态保持了口感之余,亦与高温寿喜烧构成了相映成趣嘅冷热交替体验🫶🏻😚
牛食到尾声,可加昆布汁去煮野菜盛合及赞岐鸟冬
食材鲜甜,鸟冬又吸晒啲汤
最后饮个汤、食埋甜品🍮,系向往嘅一餐和牛盛宴🫶🏻😎
2025-01-09