2021-07-24
夏日热辣辣,有时午餐都想食啲无咁热辣辣嘅嘢~🥵 于是今日就去咗尖沙咀嘅铁火堂,等我入去整返个刺身丼解下暑先!🥶.铁火堂嘅午市有供应自选鱼生丼:任拣4款鱼生盛惠$60,再拣多款(5款)都只系70蚊!但如果你仲想再拣多几款,第6款起就每款加$14!个丼可以配白饭或者寿司饭,仲跟碗味噌汤!😱 其实鱼生呢样嘢本身就唔平,铁火堂咁嘅价钱就可以叹到鱼生丼,真系非常之抵!贪心嘅我当然唔会只系拣咗4-5款鱼生就罢休,我唔止加14蚊拣额外配料,我仲再加多啲钱嗌啲特选配料!🤣🤣.自选鱼生丼我拣咗三文鱼、飞鱼籽、火灸左口鱼边、鳗鱼、赤虾、帝皇蟹棒、三文鱼腩同埋北海道珍宝带子!其中三文鱼腩同埋珍宝带子系特选配料,总共有八款刺身!我自己觉得以呢个价钱就食到咁丰富嘅鱼生丼真系好唔错!三文鱼、赤虾、三文鱼腩同埋带子呢四款刺身几新鲜,唔会食到雪藏味~特别想讲下赤虾,肉质厚实同弹牙,很正!🤤.熟刺身方面,鳗鱼本身沾咗鳗鱼汁,入口好香,肉质唔错而且无碎骨~而蟹棒个size虽然比我想像中无咁「帝皇」,但一丝丝嘅蟹柳好完整,唔会断开晒又一忽忽咁!🤩 最amazing嘅系火灸左口鱼边,烧过左口鱼真系做到入口即溶,然后我成口充满
自选鱼生丼
熟刺身方面,鳗鱼本身沾咗鳗鱼汁,入口好香,肉质唔错而且无碎骨~而蟹棒个size虽然比我想像中无咁「帝皇」,但一丝丝嘅蟹柳好完整,唔会断开晒又一忽忽咁!🤩 最amazing嘅系火灸左口鱼边,烧过左口鱼真系做到入口即溶,然后我成口充满油脂,成鼻充满油香!🤩 我仲拣咗飞鱼籽,其实系嗌嚟俾我捞个寿司饭,咁成个鱼生丼食落就无咁单调!😋😋
净系食个鱼生丼又点够?我仲叫咗几样小食:蟹籽沙律、北海道粟米芝士脆脆同埋吉列炸蚝~最欣赏蟹籽沙律嘅位系青瓜刨得好幼细,同蟹柳丝一样咁粗,我就系要呢啲!平时食吉列蚝至怕就系睇佢外表大大嚿,实情厚粉包住细粒蚝,铁火堂嘅吉列蚝系有惊喜:粒蚝唔细粒,仲好重蚝味,点埋蛋黄酱真系无得顶!😝 北海道粟米芝士脆脆就烟烟韧韧,食落好似食紧糯米糍定麻糬咁!弹下弹下咁又几得意㖞~
我觉得几十蚊嘅价钱可以喺尖沙咀食到咁丰富嘅鱼生丼真系不得了,一于下次再嚟食过!