2007-09-05
星期六, 又返屋企大战, 见时间差不多, 都系晚饭的时候. 妈妈竟然有提议,系去她之前吃过的石歧. 难得叫到, 当然要试试.位处地库, 人客也不少, 入夜后更加系一位难求. 环境就一般, 不太靓, 也不算差. 来得这里, 都系叫一些大路招牌先.八宝冬瓜盅$118: 7分, 要了个清热消暑老少皆宜的孖宝, 包括一个八宝冬瓜盅, 另外拣了石岐大良炒鲜奶. 先讲冬瓜盅, 卖相系奇差, 一大条黄黄黑黑的毛巾垫在个盅, 感觉上系好久好久没有洗过. 加上几旧蟹柳, 又真系麻麻吸引. 不过冬瓜汤系好鲜甜, 饮落又真系几清热消暑的. 不过糊涂无来, 又唔知是否老少皆宜了.石岐大良炒鲜奶: 2分, 完全不行的炒鲜奶, 仲要系招牌, 更令人失望. 鲜奶系唔滑的, 又唔香的, 食落口系淡淡的.石歧软骨妙龄鸽$22: 1分, 另一招牌, 又继续拆招牌. 乳鸽炸得好干, 完全唔脆, 仲系几湿, 明显系之前炸过, 然后再番炸, 仲要唔够热. 肉质好差, 死实实的.豉油皇乳鸽$22: 1分, 一样不行, 豉油皇唔香, 味道仲有点怪, 肉质继续系死实的. 两只乳鸽都系极差.口者口者爽肉芥兰煲$58: 5分, 相当多人

口者口者爽肉芥兰煲$58: 5分, 相当多人叫, 差不多一台一煲, 看来这个反而系这里的名物. 爸妈大为赞赏, 小弟就觉得只系一般. 那些爽肉太咸, 令到芥兰都变咸. 适量的咸香系好香口, 但过多就第二回事了.

大良双皮奶$10: 2分, 跟石岐大良炒鲜奶一样: 唔滑, 唔香, 不成.

香芒布甸$8: 2分, 香芒太酸了, 布甸好粉.

除了冬瓜盅之外, 其他食物都系水平以下, 尤其系一众石歧大良的名菜, 更加令人失望. 点解? 仲要人山人海. 真系怪诞.

没有下次了.