2023-08-01
开关之后好多人都开始北上其他地方嘅餐厅食嘢,但对我嚟讲,如果要食中菜以外特色嘅餐厅,我都系会以香港为首选!今日嚟到中环呢一间以泰式fushion 菜作主打餐厅Getaway,近期觉得无论打卡及味道方面都十分出色嘅地方餐厅位置座落于香港黄金地段中环摆花街。一入到餐厅门口,已经觉得餐厅很有泰国地道的特色餐厅装修以古石纹墙及花作为卖点,令人觉得好似去到一个古典室内嘅花园。我要赞一赞佢个Menu真系好有心思,叫嘢食之前我哋先叫咗两杯饮品,每一个饮品都特别为佢画咗一幅插图,未饮已经可以知道饮品系充满神话色彩。Wonderlust 及 Drive me Coconut,两杯饮品,上枱真系俾佢吓一跳,完全分别唔到呢杯系饮品定艺术品,净系打卡已经影咗多十零分钟!两个set dinner,首先有两个餐汤,冬阴功脆米汤&泰式龙虾汤,两个汤摆盘造型同味道都十分讲究!而我较喜欢嘅系龙虾汤,因为味道香浓,令人饮到龙虾的浓郁鲜甜,钟意口味刺激d可以拣冬阴功,入面嘅脆米增加咗整体层次,酸辣度好平均前菜系泰式红虾刺身,上菜嘅时候刺身利用干冰摆盘,营造出烟雾效果,无论味道打卡都十分推荐。主菜分别有西班牙烤乳猪及香煎肉眼
主菜分别有西班牙烤乳猪及香煎肉眼扒配牛骨髓,西班牙烤乳猪皮脆肉嫩10分向后,而且配上酱汁完全没有油腻感。肉眼扒系五成熟质地,肉质鲜嫩,配上大量调味料烹煮牛骨髓完全系感受到满满嘅骨胶原💛
甜品系牛油果巴斯克焦香芝士蛋糕作完美结束。值得一题系佢哋亦设有户外座位,天气凉少少喺出面打卡倾偈真系会好chill💛