2019-05-07 85 浏览
去完日本,对港式日本料理一时心淡😑 在思乡病发作期,唯有多吃西餐调剂心情😪 饭友也是豪游归来,我地约系呢间平平地Lockeroom,系咁意等荷包有机会抖下🤔见到门口挂著阿仙奴霸气LOGO及队徽三角旗,已经知呢度系👉【阿记冰室】👈lol 好啦,我就抱住去人地主场作客心态,观瞻下签名波衫,欣赏下满墙球星闪卡,一时闪到眼花缭乱,真系世界级豪华更衣室⚽️(可惜见唔到我偶像Pippo,可能因为佢已过气多年🤣又或者角落头有🙈)Set Dinner $108~$198,饭友拣$108 温泉蛋卡邦尼意粉,我拣$198 牛扒+鹅肝,头尾包抄✌️🤓蒜蓉包偏甜,落足牛油,蒜蓉几香。瓶装沙律玩甜美果园风格(?),彩椒🌶️似生果,粒粒芒果🥭爆珠玩下变奏,黑醋葡萄味🍇重,甜似Vinocotto果酱,啱晒不喜吃醋的我👏不过咁黏稠既酱汁「雨露均霑」有难度,如果可以落少少橄榄油沟稀佢就好啦!第一次系西餐厅食到白萝卜浓汤,估唔到萝卜都可以咁洋气lol 萝卜蓉未完全打烂,刻意保留颗粒口感,成品介乎清汤与浓汤之间,粗中有细,苦中带甘,值得玩味🥴(我似乎食到少少麦香/豆乳香?)主菜:美国1855西冷牛扒配鹅肝!身为牛杀手,每次食西

(可惜见唔到我偶像Pippo,可能因为佢已过气多年🤣
又或者角落头有🙈)

蒜蓉包

蒜蓉包偏甜,落足牛油,蒜蓉几香。

沙律

萝卜浓汤

(我似乎食到少少麦香/豆乳香?)

美国1855西冷牛扒配鹅肝

主菜:美国1855西冷牛扒配鹅肝!
身为牛杀手,每次食西餐都会系「锯扒」<->「唔锯扒」之间拉锯战,所幸今次既美国1855牛扒无令我失望。

牛扒煎至漂亮的粉红色,肉汁在齿间迸发金黄色的香气,脂肪甘香弹牙(有近乎熟成的错觉?)至于酱汁已不太记得😅
对比上星期在酒店食到的$148半自助午餐「鸡肋级」牛扒,呢旧扒已经算高质抵食!!!

鹅肝外粉内嫩,不是超级肥美,也算满意。
配菜也有新意,焗番茄软成一汪春水,羽衣甘蓝的皱叶最啱索饱肉汁,紫薯蓉非常柔滑,应该落左好多cream,依然清新。

温泉蛋卡邦尼意粉唔记得影相添🙈
我吃不惯加cream卡邦尼,尝一口就算。
以下为饭友评价:
意粉软硬度刚好,做到al dente,唔似有d茶餐厅贪快,求其漉两漉就夹硬出街。酱汁creamy,味稍浓,少少盖住其他味。烟肉偏瘦,温泉蛋有蛋香,但略熟唔够流心。

法式焦糖炖蛋拼拿破仑

套餐加甜品可以半价😍法式焦糖炖蛋拼拿破仑,炖蛋不算特别细腻,但蛋香、奶香、云呢拿香混合得几好😌

而饼面芳香清甜的cream令我想起🇮🇹🍅既高质cream🤤 虽然不知为何拿破仑变成手指饼,不过我本身就钟意手指饼多过酥皮,而且佢用既手指饼又真系几香!

热柠茶

热柠茶跟餐,红茶涩味不重,一丝花香稍纵即逝,茶具好靓🙆🏻‍♀️ 落糖之后,有d似维他柠檬茶😂

综观楼上cafe,十之有九大伏,当中懒文艺之最,只可打卡不宜食用。与其给看客营造ig形象,这间cafe花心思为食客留住味觉印象:不堆砌食材,不玩复杂概念;主菜过关,每道菜至少有一个亮点,一点一点串连成线,从一众量产型西餐中脱颖而出。没有离地的打卡环境,却实在打救到你的味蕾和胃。

PS:对女生来说,套餐分量刚好,就算食最heavy既牛扒,甜品过后依然体感轻盈,不至于饱到行唔到街。此外,餐厅地点方便、氛围也很轻松,不介意嘈&逼的话,放工可来此小聚👯‍♀️👯‍♂️

2019-04-30
沙律