2024-06-12
《Black Coffee - 观塘》每个星期,点都会有一两日喺观塘呢边游走工作,所以一到tea time 我都会周围去揾好野食😎如果要饮咖啡,我必定会黎呢一间位于裕民坊嘅休闲coffee shop,小店自成一角,可以俾人安安静静咁边叹咖啡边做野😉好多时我都会约埋d同事下午茶过嚟饮番杯咖啡再食件cake🥸💁🏻♀️慢煮牛面肉配蒜蓉炒意粉 $138主食方面,呢款慢煮牛面肉意粉都可以话系我每次必点,份量够多不在话下,牛面肉煮到好淋好软熟,而且个牛肉汁煮得好入味,喜欢呢度用咗红萝卜做配菜,给晒肉汁之后又甜又好食,个酱汁一定要用嚟捞意粉,经过蒜蓉同牛油炒香嘅意粉配埋呢个牛肉汁超夹的😎系我嘅精选推介💁🏻♀️香煎口水鸡扒三文治配杂菜沙律 $78第一次试佢哋嘅三文治,用咗黑炭制作嘅黑色面包睇落好吸睛,包住咗经过腌制后煎香嘅鸡扒,食到有蕃茄生菜等食材,上面淋上微微辣嘅口水鸡汁,超级惹味😋两个人share一份都够食啊💁🏻♀️曲奇忌廉窝夫配朱古力雪糕 $70其实每次嚟到呢度都主要系食甜品,佢呢度嘅窝夫都做得好出色,𠮶种外脆内软嘅口感,本身蛋香味十足,微微带有朱古力嘅香气,配埋Creamy嘅曲奇忌廉同朱古力雪
💁🏻♀️慢煮牛面肉配蒜蓉炒意粉 $138
💁🏻♀️香煎口水鸡扒三文治配杂菜沙律 $78
💁🏻♀️曲奇忌廉窝夫配朱古力雪糕 $70
其实每次嚟到呢度都主要系食甜品,佢呢度嘅窝夫都做得好出色,𠮶种外脆内软嘅口感,本身蛋香味十足,微微带有朱古力嘅香气,配埋Creamy嘅曲奇忌廉同朱古力雪糕真系好Guilty😂好彩有人同我share姐
💁🏻♀️脏脏提拉米苏 $68
💁🏻♀️冻抹茶鲜奶 $48
同事话杯抹茶鲜奶奶味比较出,啱晒佢呢啲唔饮咖啡钟意饮饮茶嘅人,味道带甘香,适合用嚟配甜食
💁🏻♀️咖啡汤力 $58
我记得当日天气比较热,想饮咖啡但系又想饮啲爽口嘅嘢,叫coffee tonic就实冇错啦😆本身嘅咖啡带有果味同咖啡酸,配埋自带少少甜味嘅汤力水,饮落清新解腻,最适合夏天嘅时候饮用