2016-06-20
星期日,咁岩我同大少都放假,去完旅游展打算去铜锣湾睇戏,咁睇戏前就打算医下肚仔先~ 星期日嘅铜锣湾就例牌多人架啦~为左避开人群,希望享受返个悠闲嘅星期日,有返两个人拍拖嘅时光,所以就决定去大坑觅食~其实大坑多野食就大家都知架啦~ 至于边间好食,除左靠估,就系靠杂志媒体介绍啰~ 呢间都有由有线娱乐台选出嘅2015年香港十大人气美食街,佢地个杂莓意式烟熏奶冻仲拎埋人气美食添~其实同一条街/大坑附近已经有好多特色小店,地方唔大,但各有特色~今次呢间The Pudding Nouveau个名好似几特别咁,所以就决定一试~如我所讲,店面不大,全店大约有7张2人台一坐低店员俾左两杯水我地,仲介绍餐牌上面好食推介~拣左一阵,我地决定好啦~ 食饱d先去睇戏~小食就拣左鸡翼配芥末蜜糖鸡翼热上,外皮炸得香脆可口,配合蜜糖芥末酱,就是惹味~ 嘻嘻店外烈日当空,所以决定点返杯冰凉沙冰,士多啤梨沙冰,酸酸甜甜,正而青苹果沙冰相对略酸,但仍十分开胃大少就拣左呢个珍宝龙虾仔牛角酥配薯条,份量好大份,足够二人happy share至于我就拣左龙虾焦糖炖蛋配龙虾烧蘑菇平时食焦糖炖蛋系甜品,点知一食落去......咦?
其实大坑多野食就大家都知架啦~ 至于边间好食,除左靠估,就系靠杂志媒体介绍啰~ 呢间都有由有线娱乐台选出嘅2015年香港十大人气美食街,佢地个杂莓意式烟熏奶冻仲拎埋人气美食添~ 其实同一条街/大坑附近已经有好多特色小店,地方唔大,但各有特色~ 今次呢间The Pudding Nouveau个名好似几特别咁,所以就决定一试~ 如我所讲,店面不大,全店大约有7张2人台 一坐低店员俾左两杯水我地,仲介绍餐牌上面好食推介~ 拣左一阵,我地决定好啦~ 食饱d先去睇戏~
而青苹果沙冰相对略酸,但仍十分开胃
平时食焦糖炖蛋系甜品,点知一食落去......咦? 有龙虾味嘅? 好特别呀!!!
加上个蒜蓉龙虾汁搭配龙虾粒同蘑菇粒,好好味!!!! 而且信汁用黎点旁边月脆面包,真系无得顶呀!!
另外我好想赞下呢两款龙虾食物,所有龙虾都食我出系新鲜,d肉唔系"梅"嘅,而且起肉切粒放返入牛角酥同龙虾上碟,份量依然啖啖肉,真系好正!!!
其实店内仲有其他窝夫同芭菲等甜品,但因为我地都饱到一个点,所以唯有下次再试啰~ 哈哈