2014-10-15
相信汉堡包有唔少人都好喜欢食,晌香港依个美食天堂,低中高价、唔同款式、味道嘅汉堡包应有尽有。专灯走到嚟Texas Burger,都喺因为食友嘅食评赞好,人少少同朋友一齐嚟试,轻轻松有倾有讲,沙律、汉堡、奶昔做晚餐,一派悠然,嚟自「德克萨斯」!Texas Burger门面装饰有点美式田园风格,小店地方唔大,主要都喺二人枱,互相拼凑成四人或六人枱,其实感觉有点逼。室内一组又大又亮嘅霓虹灯招牌,就喺晌电影常见,美国公路旁餐厅所挂嘅𠮶款,红得甚抢眼。单睇价钱,你就知佢哋定位于中高档次嘅美式汉堡包店,所以,一般嚟帮衬嘅都喺啲情侣、中产家庭或三几个上班族。枱上嘅餐枱纸就喺餐厅嘅餐牌嚟,清楚列晒所有食物:前菜、小食、沙律、餐汤、汉堡、意粉、特别推介、甜品、奶昔、饮品,大可坐低慢慢睇、慢慢拣。此外,近门口嘅收银处,头顶上放有两部大电视,图文并茂播出店中食品。由于朋友们喺少肉多菜之人,所以,拣咗一个素汉堡;而从食评所见,店家有一款迷你汉堡拼盘,可一次过试到3种口味,可惜只限星期五、六、日及假期(3:00-6:00pm),就算晌门外餐牌所见,都喺咁写。不过,门口另一边发现「Today Special」竟然
小食类有5款,离不开洋葱圈、薯条、鸡翼。一客珍宝鸡翼有4只,如钟意食鸡翼,不妨点够8只份($92),鸡翼的确好大件,新鲜热辣,外皮酥脆甘香,肉质都够汁多,再沾上墨西哥青椒烧烤酱,咸咸辣辣,非常惹味。而鸡翼仲垫有少少菜丝及西芹条,啱食嘅唔好嘥,当喺清清热气。
沙律共有3款,包括传统嘅「凯撒沙律」、「烟三文鱼及水煮蛋沙律」及「香烤奇津虾芒果沙律」,我哋一口气点选咗后两者。个水煮蛋沙律卖相几唔错,个沙律底有沙律菜、水牛芝士、蜜饯核桃、红洋葱、车厘茄,再配以罗勒香醋油,整体个味道唔错,醋香中夹杂罗勒香味,而且,沙律菜够冻够爽脆。中央将烟三文鱼卷成车呔形,再放上水煮蛋,睇起嚟立体啲又有啲别出心裁,不过,啲烟三文鱼食落怪怪哋,有少少唔够新鲜嘅感觉,还幸个水煮蛋做得有水准,蛋黄流心凝香!
沙律底跟个水煮蛋沙律差不多,都喺沙律菜、红洋葱、车厘茄依几样,配香芒沙律汁,酸酸甜甜,叫人越食越开胃,但就唔觉有咩烤甜椒,而且芒果肉又比预期中少,不过,3只炸虾就又大又爽,值得一赞。两款沙律可谓各有特色,小弟就稍稍钟意后者多啲,主因都喺啲烟三文鱼令个沙律严重失分。
既然叫Texas Burger,喺轮到汉堡出场嘅时候喇,店内恒常嘅汉堡一共有8款,价钱由$68到$83,而个迷你汉堡拼盘非晌主打餐牌内。
睇出面个介绍牌,都唔知佢有薯仔波做伴菜,如果啲薯仔波再撒点淮盐或五香粉,味道更好。3个迷你汉堡分别喺「慢烧香脆猪腩肉配红卷心菜沙律」、「2安士牛肉汉堡配德州烧烤酱」及「炸鲜嫩白鱼柳配自制他他酱」。小巧嘅迷你汉堡,比起正常嘅汉堡食起嚟方便好多,而3款中,以猪腩肉汉堡觉得最特别,有咬口,配红卷心菜沙律,中和晒一齐油腻感;而牛肉汉堡喺预期嘅感觉,肉质松化,又富肉汁,配烧烤酱相当惹味;至于白鱼柳汉堡,鱼柳炸得外脆内嫩,虽无乜多大惊喜,但仍在水准之内。
饮品有唔少选择,但嚟到咁富美式嘅餐厅,无理由唔试佢哋嘅奶昔,之但喺,总有人唔多喜欢奶昔嘅质感,觉得佢似溶晒嘅雪糕咁,一罐可乐,或许就喺一种惯常。
奶昔共有4款,我哋试咗其中两款,初时拣Tropical Forest见佢成份有菠萝,原来喺鲜菠萝片,装饰用。淡黄色嘅Tropical Forest其实喺将石榴、芒果、热情果、青柠雪糕打匀,味道好清新,以酸味为主导,石榴味较为突出,芒果味似乎似有还无,然而,质感够厚够杰,又够大杯,爽晒!
睇个名你就知杯奶昔有咩成份,粉红色嘅Berry Lover以士多啤梨雪糕、红桑子、蓝莓打成,再加上忌廉、士多啤梨、蓝莓作为装饰,卖相份外吸引。比起Tropical Forest,依杯Berry Lover主题更明确,啖啖莓香,带微酸,冰凉清爽。一啖包,一啖奶昔,悠然自得真喺无乜形容错!