2018-01-02
英式下午茶俾人嘅感觉一向高贵优雅,喺香港其实都唔系好多地方食到好正宗嘅英式下午茶,而系香港相信享用嘅人都会觉得系一件好自在既事,包括我在内。能够系繁忙既生活当中寻找到令自己放松既地方真系一件好幸福既事,至少系呢啲时刻可以暂时将烦恼抛诸脑后。话说我认识呢间餐厅其实唔系因为我行街经过呢度,或者系商场见到啲餐厅指南等等,而系我听男朋友讲希慎呢度有一间唔错嘅餐厅食下午茶,不过佢话价钱都好贵,然之后就一路都冇黎。前排系op系试过订左4点,然后竟然有职员打嚟话系tea set卖晒跟住我就真系好奇系几点开始,下午茶都竟然会卖晒?于是就打去问,原来系三点至五点半供应嘅,于是我见到有得订位就即刻订三点。有样嘢真系好抵赞嘅系,卡位好多空间啊,我同朋友两个去食但都竟然有好大嘅范围,我谂我哋坐嘅位系可以坐到最多有八个人!另外仲有几个咕𠱸喺度可以挨住,十分写意。餐厅面积本身都大,除咗室内之外仲有室外既范围都系属于餐厅既,但如果太热或者太冻坐室外都唔系几好吧🤔一坐低左冇几耐就叫咗个Premium Tea Set,最底层嘅就系咸食,有三文治、黑毛猪火腿配蜜瓜、三文鱼子迷你薄饼、芝腿牛角包&迷你肉酥饼,个人认为三文治
一坐低左冇几耐就叫咗个Premium Tea Set,最底层嘅就系咸食,有三文治、黑毛猪火腿配蜜瓜、三文鱼子迷你薄饼、芝腿牛角包&迷你肉酥饼,个人认为三文治同埋肉酥饼都唔错吞拿鱼唔会好腥同埋好咸,淡淡嘅味道几好。另外烟三文鱼同埋肉酥饼都好match,既有烟三文鱼嘅鲜味之余,亦能感受酥饼嘅松脆质感。
其实食完最底层嘅咸食已经饱饱地,可能因为大部份都系淀粉质。所以真系唔好睇小一个Tea Set嘅份量,每一件细细件加埋其实都好饱。
甜品种类就太多,吾多讲,不过沾满砂糖𠮶条粉状条好好味好似系叫Canele。另外蓝莓蛋糕甜度拿揑得非常好,同出面嘅蓝莓蛋糕完全吾一样,我仲嫌佢太细呢~意大利奶冻都好smooth,系朱古力味嘅奶冻,我开头仲以为系mose,朱古力味几香浓。
Tea set整体价钱适中,我个人觉得又吾会好贵,除开每人只系一百八十几蚊,个价钱其实都包埋个环境了,算系咁。
Premium Tea Set $338 for two persons
都市人既生活太忙碌了,如果系得闲想放松下又多吾中意做运动既人,我认为下午茶系几适合的!既可以坐系度同朋友知己谈心,又可以品尝美味既tea set。