2017-03-04 847 浏览
以前经成日同同学仔一齐去新世纪,今次重临装潢过既新世纪,去左Brooklyn同朋友食个悠闲tea.唔知系咪Brooklyn打正旗号系一间美式餐厅,令人觉得d野食会好heavy, 所以系星期六既下午,相对同场既其他餐厅,人流较少,只有三,四枱客人。人少也有好处,唔会咁嘈杂,好啱同friend倾计。Tea time梗系要食下cake啦,一睇餐牌,原来一件甜品都成60蚊,咁就明白点解Brooklyn人唔多了,价位偏高!平时都好钟意食朱古力蛋糕, 见到menu有个Brooklyn blackout chocolate cake,仲要系用左72%dark chocolate, no brainer一定拣啦。朋友则拣左lemon tiramisu,另外我再叫左杯Arnold Palmer,即 iced tea & lemonade 。用个樽装,好大杯而且都几好饮。件chocolate cake一上,不得了,好大一件呀~~ 浓浓既朱古力真系正到爆,软绵绵既蛋糕配上72%既黑朱古力令到成件cake既层次好丰富,唔似普通朱古力蛋糕咁甜,香滑既朱古力满布口中,令人欲罢不能,希望可以一直留住个种美妙既感觉。

食左一半chocolate cake, tiramisu先黎,卖相都好靓。一试。。。太甜了,柠檬味唔特出,与其话系tiramisu,不如叫mousse来得适合。
食过chocolate cake再食个"lemon tiramisu"就好似由天堂掉番落凡间,好可惜呢!

下次如果再黎Brookyln除左试其他野,我一定再encore个blackout chocolate cake!!
2016-09-24
  • Brooklyn blackout chocolate cake