情人节未有情人,于是同朋友去咗喱间隐世又Chill爆嘅「廿一由八」享受吓单身嘅浪漫。初时以为好偏僻,点知原来喺香港大学对面过条马路行3分钟左右就到。Cafe 装潢以木为主,大型落地玻璃加埋几棵中型植物,感觉悠闲写意非常舒服。坐底睇睇餐牌好快就决定嗌个 DUET SET 二人套餐,拣咗「巴马火腿忌廉芝士果仁卷」,「进击的美式孖酱炸鸡汉堡」,「美国肉眼扒配时蔬及压薯」,仲追加咗个甜品「枫糖碧根脆脆」。果仁卷口感Creamy咸咸地有微少Rum酒味非常特别冇得输。炸鸡汉堡两块炸鸡好厚超大块肉汁非常丰富。肉眼扒嘅配菜种类多压薯煎得几香。个脆脆其实系 French Toast,有个云尼拿雪糕球喺上面卖相几好,厚多士外微脆内松软仲有非常浓厚嘅...玉桂味,真系超邪恶。为咗中和吓,最后嗌咗杯热Latte,上面个拉花应该系...梵高个徒弟拉嘅,都...几有创意吖。非常欣赏「廿一由八」嘅店内环境和家私,特别系张梳化坐得我好舒服,食物质素唔差,日后一定会再拜访。

餐前面包
巴马火腿忌廉芝士果仁卷