2018-02-03 86 浏览
因为要过来大围拿快递,所以就喺附近食个tea。门口见到装修简约清新,虽然外面做紧维修有棚架围住,但都忍唔住入咗嚟。虽然铺头细细间,但系装修同布置都睇得出花过心思,墙身同家俱都以黑白做主调,个性中尽量营造出简约而轻松的气氛。一朵朵白云状的吊灯,更增添大自然的舒适感,让人仿如白云般自由自在的悠闲感觉。而烫有英文报纸的磨损feel压板木餐台,令成间铺添加了繁嚣都市中一点点的文艺气息。坐落嚟就觉得好舒服同自然。大概十分钟,我点的西冷牛扒就送上。件扒好大块,占咗半只碟,唔会十分厚,但分量都好够。表面煎到比外面既透少少,但唔会㶶,虽然职员落单无问我要几分熟,但系见颜色同口感都有六七成熟,系minipapa一向食开既程度。见到啲肉粉红粉红咁,唔会见血又唔会鞋,啱啱好。而啲薯条唔会太干,食落入面仲系冧冧地,合格。可惜当日minipapa唔想食辣,就无要黑椒汁,求其点咗个洋葱汁,果然黑淑牛扒先系最夹!minipapa既爸爸点既系焗猪扒饭。爸爸对哩个饭简直赞不绍口!猪扒依然唔算好厚,但爸爸话好入味,啲意粉吸收晒啲番茄汁,而意粉又唔会太硬或太冧,口感啱啱好。早上已经食咗一碗饭既佢,将成碟意粉清晒!佢话第一次
因为要过来大围拿快递,所以就喺附近食个tea。

原块西冷牛扒(加$10转薯菜)

焗猪扒意粉(番茄汁)

佢话第一次可以将焗猪扒意粉啲粉食晒,真系好开胃!

而我哋因为慢慢食同倾计坐咗好耐,其间都有唔少学生哥同啲文职人员入嚟帮衬。哩度虽然唔大,但个环境真系好relax,好适合嚟倾计同慢活享受。而且啲职员又唔会好似出面有啲铺咁,急住收你既餐好似赶人走咁,真系好舒服。一定会再嚟!
2018-01-30
原块西冷牛扒(加$10转薯菜)
焗猪扒意粉(番茄汁)