2023-09-09 46 浏览
每次去大埔揾朋友,都会去林村呢间庭园餐厅, 因为呢度景色宜人,食物质素亦相当唔错。 餐厅非常阔落,室内室外都可以坐,室外有条小桥可以俾人打卡,桥下系一条条生猛活泼嘅大锦鲤,充满诗情画意。 小食拼盘(4位用)($298)(啤酒薯条、鱿鱼圈、柠檬蜜糖单骨鸡翼6支、鲜炸蚝春卷4条)作为薯条控既我,负责任咁表示,啤酒薯条非常出色,啤酒味唔系好突出,但薯条非常非常酥脆,一般嘅薯条通常系香脆,但呢个啤酒薯条系酥脆,口感有啲似食紧新鲜高质嘅天妇罗,即使唔点茄汁,都会令你一条接一条食过不停。 单骨鸡翼好方便进食,完全唔惊狼狈,味道酸酸甜甜好开胃。 第一次食炸鲜蚝春卷,以新鲜嘅蚝肉蓉作为春卷既馅料,皮簿馅靓。 香烧BBQ汁猪肋骨($298)呢个份量一上枱我哋真系吓亲,猪肋骨又大条又多,每一条都成只手掌咁长,份量好惊人。猪肋骨肉质鲜嫩,烧得刚刚好,能够锁住肉汁,咬落都几juicy,配上BBQ酱更开胃,不过呢度嘅BBQ酱偏酸一点,我自己觉得ok,但朋友就嫌略酸。 鹅肝酱焗猪扒饭($168)又系满满嘅一大碟,非常足料,超大一块猪扒,而且每一件都足足成cm厚,但咁厚既猪扒仍然能够保持松软,一啲都唔柴,

小食拼盘(4位用)($298)
(啤酒薯条、鱿鱼圈、柠檬蜜糖单骨鸡翼6支、鲜炸蚝春卷4条)

香烧BBQ汁猪肋骨($298)

鹅肝酱焗猪扒饭($168)
又系满满嘅一大碟,非常足料,超大一块猪扒,而且每一件都足足成cm厚,但咁厚既猪扒仍然能够保持松软,一啲都唔柴,配上鹅肝酱,令味道更升华。底下嘅蛋炒饭亦都炒得几香,称得上大件夹抵食。

焗火焰雪山(细/ $128)
呢个甜品真系万众期待,急不及待想快啲食到。火焰雪山最底层系以海绵蛋糕包裹住雪糕,然后整个再被一层蛋白霜包裹住,所以上枱嘅时候,甜品会呈现白雪雪嘅雪山形态,然后店员会喺我哋面前,将杯中嘅烈酒点火,然后迅速淋上,形成「雪山上的火焰」,最后再淋上朱古力酱就大功告成。

焗火焰雪山

呢道甜品真系既美观又美味,金玉其外亦金玉其内,口感味道嘅层次都非常丰富,而且balance 得好好,成个雪山食哂,依然唔会觉得饱济。
焗火焰雪山

白桃乌龙(热) ($48)
满满嘅一壶茶,外观好优雅,感觉同呢度嘅庭园氛围好贴切,底座有蜡烛keep住茶既温度,可以慢慢冲,慢慢饮。
白桃乌龙

焗火焰雪山

椰林日落(冻)($45)
呢度既特饮改名好用心,好有诗情画意。呢杯嘅买相虽然一啲都唔吸引,但诚意搭够,真系含有椰青果肉同荔枝果肉。

PS:店员嘅服务态度都好好,会不停帮我哋换上干净既碟同加水。
白桃乌龙
  • 啤酒薯条