2007-10-13 8 浏览
系某个星期六,本来放假,因为应承左要陪男朋友食午饭,所以返去湾仔找他一齐食lunch...见佢放工好累,都唔想落铜锣湾寻食了,我一谂起就去呢间野食越南野。平时极少去呢间,因为永远系排长龙,连个门口都望唔到个只,今次难得无咩人咪去试下啰。原来个舖头系劲细的,唔怪得d人等极都有啦。男朋友叫左个沙爹牛肉饭,我叫左个三丝捞檬。首先讲个沙爹牛肉饭啦,个卖相无乜特别,个感觉有d似去大家乐食柱候饭咁,第一个印象唔太好,但食落又ok㖞,首先d牛肉食极都有,还以为佢下面个d全是芽菜托底,原来有很多牛肉,d汁有d椰子味,但我比较好辣少少,如果可以多d辣会好d。到我个捞檬,一向食越南面都会看看他们有咩捞檬,呢间都算多款o既,热热地天气,食酸野至醒胃。其实都包无走鸡,都好难会唔好味,除非d配搭唔o岩自己。三丝有鸡丝、扎肉丝和蛋丝,上台时个碗都好吓人,因为都几大碗,2个女仔可以share,闷热天气至o岩食呢款!价钱方面,我觉得都唔系平o架,$3x-$4x,对于打工仔来讲,lunch算贵了。
三丝捞檬
沙爹牛肉饭