2019-07-10 28 浏览
星期五放工出街食饭,拣咗就近既台湾嘢食晚餐~环境主打文青风格,装修感觉治愈,最钟意望到墙身见到好多立体花,好有青春气息~~卤水蛋牛腩鸡肉饭套餐套餐材料丰富,卤肉饭汁配白饭味道香口,鸡肉铺满整个白饭面,肉质嫩滑,配埋卤蛋其实已经好满足~牛腩份量都多,不过焖得可以再入味啲,软硬度适中,不过肉质就略嫌有啲干身,浸多少少汤会更好吃~有不少蔬菜做伴碟,蔬菜都吸收左牛腩汁都几入味~炖汤够足料,饮到底见到有不少材料,饮落清甜可口,不过隔咗油会更饮到汤嘅精华更好味~~凉拌猫耳朵木耳口感爽脆,调味料控制得宜,酸甜度刚刚好~辣椒唔会太多,唔会比辣味盖过酸甜,系不错既开胃小菜~~番茄浓汤水饺蕃茄汤底浓郁,水饺吸收左汤嘅精华有浓厚嘅蕃茄味,水饺馅料算足够,而且咬开有肉汁流出来,唔会干身~~三盛牛肉面(蕃茄汤)汤底浓郁,牛肉量足够,牛丸咬落弹牙,牛腩吸收左番茄汤肉质软谂,而且焖得都够入味,牛展够爽口,厚度适中,啖啖肉非常满足~~芝士奶盖铁观音叫咗少甜整体感觉唔算甜,反而饮到茶味更加顺口,芝士味唔算重,但系个人认为少许芝士味已经令整体口感颇为丰富,系一个唔错嘅选择~~桂圆杞子菊花冰茶整体清甜可口,系养生之选,食到
星期五放工出街食饭,拣咗就近既台湾嘢食晚餐~

~卤水蛋牛腩鸡肉饭套餐
卤水蛋牛腩鸡肉饭套餐

~凉拌猫耳朵
凉拌猫耳朵

~番茄浓汤水饺
蕃茄浓汤水饺

~三盛牛肉面(蕃茄汤)
番茄汤三盛牛肉面

~芝士奶盖铁观音
芝士奶盖铁观音
~桂圆杞子菊花冰茶
整体清甜可口,系养生之选,食到粒粒杞子觉得口感不错,不过甜度较难控制,饮惯茶或者少甜既我觉得甜度比较高~
桂圆杞子菊花冰茶
2019-07-04