2024-02-22
情人节当日夜晚已经已经fully booked 网站得返一个九点嘅timeslot🥺但觉得今次一定要食到 所以七点去到湾仔walk in😋去到receptionist好好 话等10-15分钟 最后行个圈 台ready就会收到SMS📱去到见到铺头唔大 有两层 好多情侣 我哋个位虽然系bar台 好处系可以坐近大家!😝野食方面都好有惊喜 试咗tasting menu $298pp 分别有starter x2, main x3, dessert x2一开头有 bread w/olive oil & vinegar最贴心嘅系 佢用纸袋装住面包比我哋🥖通常我都会食唔晒面包 因为唔想饱住食main最后食咗少少面包 就带走其余𠮶啲 欣赏餐厅造法 减少浪费😌1/ Starter - Tuna Tartare 吞拿鱼粒 唔系蓉 都几大粒有口感🐟冇筋 而且有调味 有wasabi同埋酸嘅汁同埋面头有啲腌洋葱配合一齐食 好夹!🤩2/ Starter - Mussels Cocotte番茄味 酱汁好浓郁 有茄膏味同埋番茄蓉🍅Mussels中规中矩 食到一只有少少沙 啲肉质都有咬口 但唔算好浓郁海鲜味 伴有柠檬汁🍋
但觉得今次一定要食到 所以七点去到湾仔walk in😋
都系钟意mussels配creamy sauce多啲!🧈
3/ Main- Truffle tagliatelle
面质比较特别 比较爽口 硬身 🍝
比起一般意粉更加耐食 唔会觉得太粉 唔会口感单一太闷😋
个sauce好香 creamy奶味浓郁 但唔重truffle味
而truffle都比得好多 食到最后都仲有 但就唔算好香 呢个价钱绝对收货!😉
4/ Main - Smoked Salmon Ravioli
见佢Ravioli好出名 所以试下!✨
7/ Dessert - Lava cake
Dessert of the day就系情人节限定款
佢系心太软配cherry ice cream
个心太软系皮脆外软 焗得啱啱好✨🍫🍫
但ice cream同埋点缀嘅cherry就系罐头/糖精味 唔算好自然🥴
总括而已,呢个价钱嘅dinner加埋呢个地段 冇得挑剔了✨✨🥳