2008-02-26 24 浏览
情人节前思前想后,都决定不了去那儿吃个浪漫的情人节大餐…吃自助餐太热闹,不能二人世界;餐厅又要挑选比较静又浪漫的!最后就选了可以看著维港景色,又有美食的阿甘虾餐厅!我们下午就到了山顶,去了蜡像馆逛逛,再去已订位的阿甘虾餐厅。我们订位时要求了window seats, 所以我们就坐在窗边的四人桌!坐下就介绍他们餐厅叫侍应的方法,放run forrest run 是不用侍应!而stop forrest stop 就是要点菜!首先叫饮品,我要了Mango Sparkler,先生要了Mama's favorite,Mango Sparkler 是Fresh mango,lemonade,orange juice and lemon-lime.真系好鲜甜,有少少酸,但好有鲜甜果味!Mama's Favorite 是Kahlua, vanilla ice cream,chocolate and disaronno amaretto ,仲送埋个玻璃杯!虽然是酒,不过好浓朱古力味,所以好易入口,仲好好味!头盆叫了Cajun Shrimp , America Seafood Sampler,cajun
而stop forrest stop 就是要点菜!

头盆叫了Cajun Shrimp , America Seafood Sampler,cajun shrimp真系几油,个包都吸左唔少油!!不过又真系几好食!!我地好快就清晒牛油虾!!而个America Seafood Sampler真系全部都系炸!!都真系好热气!不过可以赞下佢个炸虾,唔会太油,又有虾的鲜味!

主菜,我们叫了Dixie Style Baby back ribs, 本来还想叫牛扒,但食到呢度已好饱!每碟都大大碟!!
呢个ribs 好松化,轻轻切就开,肉唔会太黏骨,好容易就切晒肉出黎,都好好食!
整餐都不错!上菜亦好快,又好有气氛!望住维港,又可以静静咁倾下计,真的为情人节这餐加了几分!
Dixie Style Baby back ribs
America Seafood Sampler