2012-02-21
沉寂一时的我其实储储埋埋有好够食评未写,可能先前太多事发生,太多事处理。。我发觉,饮饮食食不是一种无聊求其的活动,懂得饮食,到处尝试到处发掘不同的东西,懂得享受固中的乐趣,会令生活变得多姿多彩一点。一直都不知道麻布执了开了grappa , pt情人节我们去了试试,wawawa,d portion 其实真的比较小 ,男人真系要叫劲多先够饱。入到去,坐得几舒服丫,因为枱与枱之间都好阔落,又唔嘈,唯一有度唔好就系佢好似无门,如果出面d车响安,就有d嘈!Grappa d waitress 有某一两位好似晤系咁够经验,佢上主菜前,都没预备好面包篮比我们(-_-),追了几次,都无一个人记得。。反而上左果d叫佢比多个又好快比到佢,fine!我们叫了Crab cake , Artichoke Parma ham ,Insalata di spainaci 类似菠菜嫩叶上有d烟肉碎粒,薄mushroom ,松子仁同mozzarella 配料。另外仲叫了银鱼茄茄长通粉,黑松露rissoto,甜品系semifredo 两旧小小的蟹蟹饼几有蟹味好香口,有个小小spicy 的seasoning 加上黑醋sal
上黑醋salad ,refresh 番又吴会太腻,欣赏! 我就麻麻地个菠菜嫩叶salad,好似食紧d大叶植物咁,我始终都情迷火箭菜多过其他,hehe 个Artichoke +Parma ham 卖相几好,有d应节,卷到一朵花咁ummmm...味道不过不失,个阿枝竹有少少渣 个长通粉晤记得佢全名了,有㰖,好似有银鱼架,配微微酸的茄茄汁,长通粉个texture 几好,唔会过林,唔错 个黑松露rissoto虽然睇落去无乜料,但食吃上黎。。。好好味,好香,用了鸡汁同Parmesan cheese并合埋果个味道,吸引人食完一啖又一啖! 最后, 甜品semifredo 系一个榛子朱古力霜冻饼,个质感介乎ice cream and moose 之间,仲有D粒粒,几好味!
食哂以上的dishes 刚刚好到饱饱之状态!
如我评,我会比较喜欢al dente 多d , al 整体都平均d 而且portion 多d!