2021-12-03
庆祝生日梗系要嚟一个好啲嘅地方,比啲惊喜另一半啦,今次我哋就嚟到位于旺角朗豪坊隔离,康得思酒店5楼嘅Alibi餐厅喇试一试佢嘅四道菜晚餐喇。首先上菜就有面包同埋一杯特调饮品,牛油方面好贴心,已经帮我哋稍为暖咗唔会话要切得好辛苦,面包方面都有两款唔同嘅面包,比我哋试唔同嘅味道。烟熏薯仔汤 - 焦糖洋葱、菠菜日式照烧酱鹌鹑胸 - 鹌鹑汤、油浸鹌鹑肉春卷、流心蛋特别一提就系呢个日式照烧酱鹌鹑胸,日式照烧汁其实系一个汤底嚟㗎,口感有少少似乳鸽嘅肉但系嫩滑啲,鹌鹑肉去炸嘅春卷更加突出咗佢嘅味道,而且连埋𠮶个酱汁去食带点清新感觉,唔会话因为系炸嘢同埋煎嘢就太过浓味。大西洋三文鱼他他 - 白芝麻, 紫菜脆片, 牛油果蛋黄酱, 佛手柑汁北海道带子刺身 - 蜜瓜沙冰, 柚子酱, 小麦脆脆, 三文鱼籽 (每位另加$40)慢煮蜜香鸭胸 - 日式面鼓烩椰菜、灵芝菇、牛油千层薯慢煮本地鲜鲈鱼 - 忌廉大蒜薯粒、小棠菜、鲜鱼浓汁主食煮食方面就有呢个本地鲜鲈鱼配忌廉大蒜薯粒,鲜鲈鱼口感香滑,大蒜薯粒亦唔会过硬,味道同海鲜又配搭得好好,唔会互相抢咗大家嘅鲜味。另一款就系慢煮蜜香鸭胸,特别一赞系个千层薯嘅口感,虽然唔算
烟熏薯仔汤 - 焦糖洋葱、菠菜
日式照烧酱鹌鹑胸 - 鹌鹑汤、油浸鹌鹑肉春卷、流心蛋
慢煮蜜香鸭胸 - 日式面鼓烩椰菜、灵芝菇、牛油千层薯
慢煮本地鲜鲈鱼 - 忌廉大蒜薯粒、小棠菜、鲜鱼浓汁
主食煮食方面就有呢个本地鲜鲈鱼配忌廉大蒜薯粒,鲜鲈鱼口感香滑,大蒜薯粒亦唔会过硬,味道同海鲜又配搭得好好,唔会互相抢咗大家嘅鲜味。另一款就系慢煮蜜香鸭胸,特别一赞系个千层薯嘅口感,虽然唔算话香脆到卜卜声,但配埋酱汁嚟食,系坊间比较少食到嘅体验。
芒果四季橘牛奶朱古力慕丝蛋糕
孟加里70%黑朱古力挞 - 鲜蓝莓、百里香、海盐可可雪葩
芒果四季橘牛奶朱古力慕丝蛋糕口感有趣,有啲似雪条嘅外皮,当然有味道更加特别,用上黄朱古力。朱古力挞嘅浓度十足,口感非常饱满啦,配上隔离嘅海盐雪葩一咸一甜,卖相同味道都带嚟冲撃,整体嚟讲服务质素、环境、用餐体验亦相当满意,有机会要庆祝节日嘅时候,大家不妨嚟到餐厅试吓啦!
喜爱程度:❤️❤️❤️❤️❤️