2024-01-30
又系藉口每月一纪念日食好西🤣今次去The One 高层对住海景食!但太冻我哋都系坐室内😂环境超有气氛,每枱都有蜡烛同红玫瑰,仲要对住海景,真系情侣圣地,但我见都有一大班人食饭饮下酒。餐牌可以单点,我做足资料搜集梗系食佢四道菜! Harlan's Winter Degustation Menu 有4/6/8 Courses/person 可选,我哋拣咗4 Courses 每人叫唔同嘅嘢食一齐Share 基本上都可以试哂呢个Menu。 Appetizer 共有5款,因为主菜都有牛,所以拣咗牛以外嘅4款。1.Cod Fish Skin with Obsiblue Prawn, Caviar摆盘精美,唔止睇得,有惊喜!用鳕鱼皮炸做脆片,配水晶蓝虾上面加Caviar点缀,鲜甜,肉质紧致结实,配脆片增加口感。2.Roasted Frog Leg with Garlic Chives Purée & Crispy Smoked Eel用Frog Leg好特别😳 外型就整成蟹饼咁嘅形状,上枱以为系蟹饼,一切开先知系呢道菜,咁样处理Frog Leg确实可以令食客接受度更高。Frog Leg本身有啲似蚝
餐牌
可以单点,我做足资料搜集梗系食佢四道菜!
Appetizer
共有5款,因为主菜都有牛,所以拣咗牛以外嘅4款。
用Frog Leg好特别😳 外型就整成蟹饼咁嘅形状,上枱以为系蟹饼,一切开先知系呢道菜,咁样处理Frog Leg确实可以令食客接受度更高。Frog Leg本身有啲似蚝嘅口感,口感饱满有弹性,配韮菜整成嘅酱汁都好搭,有惊喜!
3.Matsuba Crab Custard, Uni & Shaved Sturgeon Caviar
最底层有炖蛋白,中间系蟹膏蟹肉,最顶有
海胆泡及鱼子酱,配海胆及用鱼子酱整成嘅脆片,超打卡精致,捞匀再食,海胆泡及炖蛋白超smooth,加脆片婽开胃。
4.Foie Gras, Lemon Grass Ginger Jus & Dark Chocolate Roll
特别手法处理鹅肝,唔用一般煎嘅方法,反而系用柠檬汁用包保鲜纸蒸嘅方法,保留原汁原味,唔用煎就唔会老唔会过油。系未试过嘅鹅肝口感😳好嫩,但唔重内脏味,比起平时煎嘅油腻感大减,配Dark Chocolate Roll食都几新颖。
Main Course
两款选一,我哋就各一。
1.Monkfish Cheek, Pan-Seared Crispy Monkfish Liver
平时比较少见嘅烤𩽾𩾌鱼面颊,无论系摆盘定口感我都比佢呃咗!做到好似五花腩咁香,鱼皮超脆,鱼面颊口感层次分明,真系好似五花腩咁,有分层,柔软层实肉层都有,质感厚实唔韧。将𩽾𩾌鱼肝炸做脆粒,又系将平时唔多人接受嘅内脏完美地处理左,香口入口。
2.M8 Oyster Blade Beef, Oyster Leaf Salad with Blue Cheese Dressing
靓牛识食紧系拣五成熟,粉嫩程度可见熟度刚好,虽然有少许血水渗出,但食落去无损其表现,牛板腱油花均匀,肉质细致松软,肉汁亦饱满。
Harlan's Pre-Dessert
完食后有Pre-Dessert比你清清味蕾,食最后一道甜品,系杯迷你柠檬梳打,微酸唔甜都几好饮。
Dessert
是日甜品有苹果拿破仑配Parmaham 肉碎Cream,估唔到连甜品都玩新配搭,拿破仑超脆身,肉松咸香都衬唔太甜嘅拿破仑。