2007-12-05
自从淀粉王set up咗自己间firm,虽然同一屋簷下,相处时间越黎越少。难得佢今晚available可以陪我返妈咪沙田屋企食饭,心情零舍好,食饱饭临攞车返屋企前,谂起妈咪屋企楼下嘅西田嘅food court 重新开返,就决定出车前去「见识」吓。其实无特别,大部分喺连锁性兼无个性嘅日式品牌fastfood同bakery,所以呢间crepe喺唯一想试嘅counter(虽然听闻都喺连锁),虽然刚食饱饭,食crepe其实唔喺几好,会好滞。不过拣呢间食,除咗因为佢有咸有甜嘅favors,仲有D情意结:当年响Paris仲读紧书嘅淀粉王,无钱又寄人篱下,无钱带我食好嘢,当日佢向我表白后,就一齐去咗Latin Quarter一档专食crepe嘅档口(Parisian 劲喜欢嘅snack,甚至可作main),个到无设座位,就咁企喺档口前食咗个士多啤梨crepe,个饼边脆卜卜,里面嘅cream溶溶地,个crepe好甜,好好味,大概因为对住喜欢嘅人,食所有嘢都喺甜嘅。呢次喺我地一齐后嘅第一餐,我永远都记得。个crepe觉得好味,唔因为佢真喺做得好到非食不可,只喺因为份感觉。今日企喺counter前,我谂都
今日企喺counter前,我谂都唔谂就拣咗「草莓特选」,有cream、sliced strawberry及一个vanilla雪糕球,最初真喺无期望,纯粹为咗回味当年嘅「味道」,点知有惊喜,个crepe有蛋香,饼边脆卜卜,饼嘅热力令D cream同雪糕有少少溶,渗番落D crepe到,真喺好好味,加上内冷外热嘅感觉,口感唔错。
食吓食吓,到咗个crepe中间折埋重叠嘅部分,我谂喺因为佢个蛋浆调较得唔错,个饼无因为折叠咗而黐埋一pat pat,食入口重喺一块块嘅,几好呀!! (唔知喺咪weekday夜晚人流较少,个蛋皮做得比较有心机)
我同淀粉王两份食咗呢个crepe,觉得好好味,唔因为佢真喺做得好到非食不可,只喺因为令我地重温到当日喺巴黎个份感觉。^_^