2018-02-10 1152 浏览
今晚同相识廿载嘅朋友聚一聚兼当食团年饭,问大家有无咩心水,只喺话想食得特别啲,所以,就不如试吓「沙嗲轩」,卖新加坡菜嘅餐馆中,佢都算喺老字号。再者,佢都附属晌酒店嘅餐厅,环境及招呼都有多少少保证嘛!刚推出贺年菜「鱼生捞起」,够晒应节啦,友情一线牵。虽然喺新加坡菜馆,但内里无乜好娘嘅「风味」装饰,反而一室时尚简约嘅装修,木地板中加点花砖,白色墙身加点植物同小装饰,加上枱櫈嘅编排唔会密麻麻,稍微高嘅楼底,整体环境都予人舒服之感。我哋嚟得早,客人未喺好多,专登拣咗最入嘅梳化位,自成一角静静局,倾吓偈。趁未人齐,就翻翻餐牌,因为,对上一次到访沙嗲轩(尖沙咀店)已喺2012年嘅事。晌分类上,包括前菜、汤品、鸡类、牛肉、海鲜、特色招牌菜、饭类、蔬菜类,尾𠮶两页就喺饮品及甜品。如果唔知点拣,不妒晌中间两大页嘅厨师推介中做选择,喺拣菜嘅懒人包。热薏米水 $48唔饮得冻饮嘅朋友就拣热薏米水,贪其健康,外表就当然平平无奇,但佢话饮落薏米味突出,又话有利水消肿、健脾去湿、舒筋清热……等功效。美禄哥斯拉 $68依家讲话美禄恐龙相信好多人都识,甚至有茶记出埋阿华田恐龙,但美禄哥斯拉又喺乜呢?原来喺美禄加云呢嗱雪
热薏米水 $48

热薏米水
美禄哥斯拉 $68

依家讲话美禄恐龙相信好多人都识,甚至有茶记出埋阿华田恐龙,但美禄哥斯拉又喺乜呢?原来喺美禄加云呢嗱雪糕,贪新奇嘅朋友就拣佢,仲话饮饮吓似奶昔。
美禄哥斯拉
椰青 $62

小弟就点个椰青,贪其有清甜嘅椰肉食,而啲椰青水又确喺清甜好饮,一整个,份量又够大㖞,由餐前饮到餐尾。
椰青
鱼生捞起 $388

见到啱啱推出咗款「鱼生捞起」,睇啲单张介绍喺新加坡及马来西亚华人嘅传统贺年家常菜,将菜式中嘅食材及酱料一齐捞起,寓意晌新一年里「风生水起」及「愈捞愈旺」,虽然我哋唔迷信,但贪新鲜都想捞吓佢。
菜式中好多食材或酱汁都有唔同寓,店长讲完一次都未必记得晒,好彩单张都有啲介绍。仲话夹起捞匀材料时要一起欢呼「捞起!捞起!」,材料捞得愈高,寓意愈风生水起,哈哈,讲明我哋唔迷信,就捞得含蓄啲,所以,我哋咪打一世工都捞唔起啰
整道「捞起」卖相精致,一碟喺所有食材,包括:三文鱼、薄脆、柚子肉、米粉、甘笋丝、蕃薯丝、青萝卜丝、五柳条、柠檬叶、青柠及芫茜,非常丰富;另一碟喺酱汁及配料,包括:梅子酱汁、麻油、盐、芝麻、花生碎、胡椒粉……等等,当然,唔喺一定要落晒,大可按个人喜好再调和,但梅子酱汁、麻油、芝麻、花生碎依几款酱料胆落晒都无坏。
鱼生捞起
最紧要喺捞得够匀,捞匀之后,入口感觉清爽,因为唔少材料都喺爽口嘅食材,如柚子肉、甘笋丝、蕃薯丝、青萝卜丝等,而且,味道纷陈丰富,甜、酸、辣有层次却唔会杂乱,大家都大赞好睇、好玩、好食
沙嗲 $102

沙嗲有鸡牛猪供选择,亦可以要齐3款,唔使多讲我哋就梗喺要齐3款啦。啲肉烧得有炭火香,热辣辣,上枱已嗅到肉香,咬落汁丰肉嫩,绝无「干争争」嘅问题,啲焦㶶位就更加正,配上自家制花生沙嗲酱,有浓郁嘅花生香,沾过之后就变得更加惹味
。伴菜仲加咗啲青瓜粒,作为间场,一串沙嗲、一件青瓜粒,再食沙嗲就保持到𠮶份浓香惹味。
沙嗲
招牌海南鸡(半只)$218

近排真喺意外地同海南鸡偶遇多咗,而是晚晌沙嗲轩食到嘅海南鸡真喺水准极高。先讲黄红黑三色酱料:姜蓉、特制辣椒酱、黑酱油,味道都好对版,尤其啲黑酱油,浓稠带微甜,伴鸡特别有特色;鸡肉滑嫩脂肪少,鸡皮亦十分爽口,全部都去晒骨,啖啖肉,食味真喺一流
,况且,半只嘅份量真不少,食得尽兴。
焗胡椒虾 $318

黑胡椒蟹晌星加坡好出名,反而焗胡椒虾就未食过,睇样似喺煎焗嘅做法,送到嚟真喺好有胡椒香。用上虎虾,所以,就算开边都仍然够大只,再者,啲胡椒香更「入肉」,唔喺得外表一层,虾肉好爽弹,胡椒香中亦食得出虾嘅鲜味
香辣通菜 $78

睇中文你未必知「香辣」指乜,其实就喺参峇酱,简单讲,小弟就当佢喺马拉「虾酱」,炒起啲通菜咸香惹味,而且,啲通菜翠绿嫩口,食落无渣。
香辣通菜
白肉骨茶 $88

小弟唔喺想扮代表,皆因去过多次星马,知少少肉骨茶分为新加坡嘅潮州派同马来西亚嘅福建派
,前者落较少药材,味道比较清淡,反而多咗朕稍重嘅胡椒味,夏天饮有醒神嘅感觉;后者就下得药材较多,所以味道比较浓郁,略带甘苦,冬天饮有暖胃嘅作用,仲可提高身体抵抗力。今次晌度试嘅系前者,味道较清带胡椒香,细细件嘅排骨焖得松化,伴几件油炸鬼,个人钟意浸完汤再沾黑酱油同食。
白肉骨茶
星洲炒萝卜糕 $108

以防大家食唔饱,最后就梗喺以一道淀粉质菜式填满大家肚皮,讲特色星洲炒萝卜糕相信无乜人反对,食落口感有啲似大马嘅炒粿条咁。萝卜糕质感软身,萝卜味重,萝卜糕以外,仲有虾仁、蛋浆同炒,更混有少少菜脯粒,食落惹味咸香。
星洲炒萝卜糕
原本就谂住以甜品作结,尤其有小弟心水嘅榴梿布甸,但估唔到以上菜式碟碟份量十足,食到大家饱一饱,再无位容下甜点,一切榴梿布甸、嚤嚤喳喳、星洲红豆冰……就只好留待有机会先再试
。沙嗲轩,无论晌环境,抑或服务,都让人感到好称心,尤其服务一环,添水换碟基本嘢唔在讲,上菜唔太急,感觉样样都恰到好处。
用餐优惠
信用卡优惠