2016-04-26
今日係同男朋友的週年紀念,男朋友一早已經好醒目book左餐廳,話食浪漫意大利菜慶祝我地既週年 呢間餐廳好方便,一出上環地鐵站行唔洗3分鐘就到了。一入到餐廳已經因為有情調既裝潢加分,有人話過食飯唔單止係享受食物,梗加係要食埋個環境。 係呢D咁重要既節日黎講,我絕對認同。呢度既服務員態度好友善,一入到門口就有靚女姐姐帶位,之後坐底左就有另一個服務員放底餐牌,仲會介紹下有咩係推介既菜式。未黎野食之前,一般既意大利餐廳都會先附上餐包,呢度既餐包比其他意大利既餐廳唔同,佢地既餐包係會烤左之後再送上俾客人,所以係會更香口,但同時保持到應有軟熟。我之前去意大利旅行既時候,每一餐食飯都會覺得好痛苦,因為佢地等上菜之前,都會送上乾曾曾既麵包,就算點左橄欖油同黑醋都咬到好攰!我個人覺得要睇一間意大利菜餐廳有無誠意,從最基本既餐前麵包就已經可以知道。呢間意大利餐廳就誠意十足。Starter :Duck&Chicken Liver Mousse我平時比較少食鵝肝,因為係Youtube度見到D人好殘忍咁過份餵飼鵝,希望谷大佢地既肝。而呢度就選用左鴨同雞肝,平時出面好少食度,所以就揀左呢款 一試上口,就
除此之之外,Duck&Chicken Liver Mousse的味道都好香口,有一剎那錯覺以為自己係食緊鵝肝,我諗最大既原因係因為Mousse上層有食鵝肝會配備既特製紅酒洋蔥醬,令味道更齒頰留香 如果麵包唔夠既話,可以要求店員再添加,係免費的
Linguine (New Zealand Wild Clams)
我由細到大都好鐘意同好鐘意食魚,因為魚肉好滑身。每一次食西餐既時候,我既首選都一定會揀魚。
所以今次都唔例外,點左Fennel & Citrus Spiced White Cod.
靚既鱈魚本身就係肉質細嫩,就咁煎黎食已經好好味。但呢度就俾到另一樣既驚喜我,就係個配菜薯蓉,個薯蓉好有誠意同心機去整,因為佢並唔係你平常食度平平無奇既薯蓉,呢個薯蓉佢其實撈左有D似牛奶忌廉汁,又香滑又好味。真係無得輸
呢餐真係無得頂,算我男朋友今次有眼光同有誠意啦