2015-02-16
今日要到铜锣湾公干,约左各头目系喜喜冰室见面。上网查过薄有名气想黎试试,点知等的士等左 45 分钟,迟大到啦!唯有自己一个食。第一次黎帮衬,研究吓个 menu 先,一头雾水,连早餐都唔知点叫添!揭黎揭去都揾唔到早餐,咁见到插住张咭有福面早餐,是但啦。𪠳!终于见到张早餐 menu,原来摄系枱面度,早啲见到我就食沙嗲牛面啦,特别啲试猪润或鲜牛都好,虽然佢地出名系叉烧汤意粉。渡轮餐?个名几搞笑。喜喜冰室主打怀旧本土茶餐厅菜式,好有惜日情怀,我一把年纪当然知道点解叫渡轮餐啦。内笼装修保持七八十年代冰室味道,职员们既制服都有复古 look 添。婶婶及哥哥们都招待热情有礼,系有位似部长既叔叔较为高傲,无咩笑容及较冷感。红肠煎蛋福字伊面餐,跟合桃蛋糕咁得意既?以前真系兴架?虽然我唔钟意食蛋糕,点都要试试啦。又几香几好味㖞,质感松软,甜而不浊,带点清香添。热奶茶配怀旧方糖及锑盅,几有趣,味道大路稳阵,满意。红肠煎蛋福字伊面,见到有福面供应,梗系食啦,点知系泡面唔系即煮,初时劲失望啰!好采系用滚热辣热水浸,唔会学大快活用暖水浸死个面啫!睇得到既质优,热辣辣食落汤浓面弹,合格。流心荷包蛋,good 㖞。试
睇得到既质优,热辣辣食落汤浓面弹,合格。流心荷包蛋,good 㖞。试埋佢地既辣椒油,现成外购桂林货,一般啦。