2021-12-24 670 浏览
人生第一次写食评,不善写文章的我也要破例一次!因为餐厅老板娘的恶劣态度,以及我哋被老板用粗口谩骂,令我不能不写!我一向喜欢睇openrice嘅食评去选择餐厅,上星期五选择咗呢间餐厅,简直是恶梦的开始!我哋一行6人为两位朋友庆祝生日,准备了两个蛋糕,两支白酒。餐厅没有A La Carte Menu, 只有set dinner,而每个set dinner 都有甜品,但由于我哋已经有两个蛋糕,所以问招待我哋嘅女待应可否不要甜品,佢话可以改前菜的,我哋其实都有疑问,可以改前菜咁好?!所以落单前再问多一次系咪真系可以,该女待应回应可以的。最后我哋叫咗6个set share。首先,一开始有两篮面包,不得不赞,面包真系好好食,但其他菜式味道真系好一般,没有惊喜,卖相亦一般,伴碟基本上前菜都系几片沙律菜,主菜都系西兰花、薯蓉。当然味道好唔好,好视乎个人口味,所以没有什么好投诉,我哋依然照食,唯独个法式血鸭胸要讲下,我哋基本上食咗1/4,因为好靭。但其中一度前菜真系令我十分’惊’喜! 黑松露酱炒蛋竟然有铁丝,是我从口里拿出来的😳,我向女待应反映,佢叫咗老板娘过嚟,老板娘竟然话系我哋带来支酒个盖嘅铁丝,

但其中一度前菜真系令我十分’惊’喜! 黑松露酱炒蛋竟然有铁丝,是我从口里拿出来的😳,我向女待应反映,佢叫咗老板娘过嚟,老板娘竟然话系我哋带来支酒个盖嘅铁丝,但酒系佢哋开嘅倒嘅,铁丝系喺蛋里面嘅,咁佢意思即系我自己走去冰筒拎支酒盖嘅铁丝放入咀里面???跟住佢嘅态度真系不得了,佢话好啦,咁系我哋问题啦,sorry啦,咁你哋想点吖?!不停重复,我后悔当时唔录低佢! 佢话一系取消佢,一系你哋想点吖?!咁我哋话取消啦。

最后埋单时,个炒蛋-$100,原来前菜只值$100,咁佢哋个set都几贵。仲有个extra charge $200,老板娘话系甜品改前菜要加钱!我哋话果位女待应无讲,落单前我哋仲double confirm系咪可以改佢都无讲,老板娘即刻话无可能,一定要加的,佢走去问待应,回来答覆系,我同事话有讲,不过唔紧要啦,你哋话无就无啦⋯⋯哗,佢嘅面口、态度真系不得了!我叫佢有时间去睇返CCTV。

我哋成餐饭都好委屈,埋咗单准备走,我哋同老板娘讲你哋态度真系好有问题,唔系钱问题,系attitude问题,老板娘又来例牌回覆,系我哋问题啦,sorry啦,令你哋咁唔开心,咁你哋想点吖?!不停重复🥲⋯⋯跟住话咁你哋想点吖,咁唔开心,我void咗你哋张签单啰!我哋话唔需要,我哋唔系要拎著数,系想反映你嘅态度!!!

食到一肚气走人,仲未完结,落到餐厅楼下,老板娘老公即系老板,系佢泊系巴士站嘅私家车上面走出嚟,向我哋冲过嚟,指住我哋破口大骂,你哋呢啲x客、死八婆,帮衬果几千蚊,以后唔好来呀!全条街嘅人都望住我哋,吓到我朋友想喊🥺

呢间恶人餐厅,除咗面包好食,没有理由要去!