2024-04-11
放假间唔中都会去食返一盅两件嘅点心,慢慢叹番个lunch~想坐得舒服,食物又有质素,好友就介绍咗呢一间位于中环嘅木子园🌟最近推出周末限定 • 2小时任食半自助餐 ,有齐多款冷盘、点心、汤、甜品等,另加一款主食~最吸引一定系任食传统北京烤鸭 😍😍一到门口就见到好精美嘅吊椅,大家一齐影相打卡好开心🤟🏻店内装潢满布心思,优雅之余中央位置仲有一棵好靓嘅樱花树,梳化座位又坐得舒适,成个用餐体验都好唔错🥳先为大家介绍自取区🍴有齐冷盘、精选点心、炸物等,款式多之余refill速度快,店员都好勤力快手呢😀冷盘有四款👉🏻绍兴酒糟醉鸡、四喜烤麸、鸭胸沙律及陈醋青瓜伴云耳。最爱四喜烤麸,面筋索满酱汁,味道咸中带点微甜,特别开胃🤤精选点心/炸物👉🏻叉烧焗餐包、炸小馒头、蒜香虾春卷,三款都系平时去饮茶必叫🤣最出色系叉烧焗餐包,入口甜中带咸、酥中夹香,半肥瘦叉烧口感佳又惹味🌟汤品👉🏻蟹肉粟米羹及素酸辣汤,两款都系热辣辣呈上~蟹肉粟米羹金黄香甜,除咗有粒粒粟米仲有弹牙蟹肉,口感好丰富!酸辣汤嘅素食版真系第一次试,酸甜香辣唔会过腻,秾稠得黎又滑顺~饮紧汤嘅时候,任点点心都到咗~嗌咗唔同款式可以大家开心share👉🏻
饮紧汤嘅时候,任点点心都到咗~嗌咗唔同款式可以大家开心share👉🏻 珍宝虾饺皇、蟹籽烧卖、红油抄手、陈皮牛肉球、灌汤小笼包、豉味凤爪、萝卜糕、珍珠鸡、鱼肚四宝鸡扎。咁多款最出色系我最爱嘅珍珠鸡,荷叶香渗入糯米,内馅包著腊肠、虾米、冬菇、鸡肉等,每一啖都爆馅超丰富🥳
食到咁上下,系时候要叹主角👉🏻北京烤鸭🪿外皮油亮香脆、鸭肉细嫩,以厚薄适中嘅荷叶饼皮包裹,加以青瓜条、甜面酱等同食,鸭片咬落极之香酥松化、鸭肉肥而不腻,滋味满分💯
主食方面,我哋每人拣几款,可以一齐试多几样💗包括咸蛋虾球、葱爆牛肉、霸王辣子鸡、孜然羊肋排、樱花虾海鲜炒饭,每款卖相都好吸引!我就比较推荐霸王辣子鸡比无辣不欢嘅朋友~辣劲非凡同时又无呛鼻辣味,辣子鸡外酥内嫩,愈食愈香,愈食愈令人停唔到口🔥
最后仲有任食甜品🍮包括生磨蛋白杏仁茶及杨枝甘露,两者我都好钟意!推介有芒果雪糕嘅杨枝甘露,配搭香甜芒果果肉、酸酸甜甜葡萄柚肉,清爽透心凉,夏日食用特别消暑🥳
想饮返两杯嘅记得升级埋$188/位两小时任饮,除咗汽水、果汁、支装啤酒等,仲有意大利气泡酒、红白餐酒及烈酒,饮饱食醉好好relax一番🤟🏻
Weekend Brunch Semi Buffet 逢星期六、日以及公众假期供应,时间为11:30 - 15:30,有兴趣嘅快啲订座啦!☎️28809828/WhatsApp:98858057
木子园🌟
地址:中环皇后大道中139号The L Place地下高层