上次嚟BriKetenia lunch对呢度印象很好, 介绍比朋友后朋友相约嚟试晚餐。总括来讲食物水准仍然好, 而坐位又宽敞舒适; 可惜败笔系佢地既服务。我地大约7点坐底, 成晚眼见唔超过5张枱, 唔明白何以侍应要用急口令既速度同我地讲野~ 佢地用光速介绍; 真系只听到一两个字其他全部自己估。。。又或者ignore就算 😐😐😐 我同朋友无乜必要都唔想佢地行埋嚟, 感觉好怪 😓 而且真心想慢慢舒舒服服咁食餐饭, 但侍应开turbo咁唔知咁赶做乜。呢度有两位男侍应都系咁既。所以我地都尽量避得就避 😰 讲番食物。我继续试佢地既牛。今次叫左beef tenderlion (medium) ($278+10%). 我既头盘系带子沙律。带子薄片上, 好新鲜好软滑。而我既主菜牛柳就嫌佢有啲过熟, 比左一啲朋友试佢亦大赞牛味十足,无渣而且够林。但比起上次既rib eye, 我觉得rib eye更正朋友叫黑毛猪 ($318+10%), 头盘系洋葱汤。喺头盘选择入面可以拣加$30要fois gras 或者加$50要龙虾汤。洋葱汤好香浓, 亦唔太咸。朋友话好味 😋 我亦有试佢既黑毛猪, 好松化, 肉味香又

朋友叫黑毛猪 ($318+10%), 头盘系洋葱汤。喺头盘选择入面可以拣加$30要fois gras 或者加$50要龙虾汤。洋葱汤好香浓, 亦唔太咸。朋友话好味 😋 我亦有试佢既黑毛猪, 好松化, 肉味香又够juicy。朋友话连肥膏都好香, 好彩唔多肥膏。

主菜食完后就嚟甜品时间。是日甜品系要加$50, 个餐唔包
急口令侍应话系tiramisu。 朋友照点, 我就选择甜品餐牌上既柠檬挞 ($58+10%)。Tiramisu 嚟到时只见随碟既云呢拿雪糕已经溶左一半, 而且 😰😰😰😰😰 呢个有可能系tiramisu 咩
? 顶多系一件朱古力味蛋糕。睇得嚟个雪糕已经溶晒 😓  嬲嬲地叫一位女侍应嚟同佢讲个雪糕咁唔掂,佢好醒目话比番一球我地 (不过, 都一样听唔到佢讲乜,但起码最后得到我地要求既野)。我试左一啖个朱古力味蛋糕, 只系feel到甜味, 无乜朱古力味,! 我既柠檬挞好迷你但卖相唔错。外面层皮都几松化, 但柠檬味较啖,奶味好抢, 唔多平衡, 同样---跟挞既lemon sorbet已经溶溶地, 令我不其然幻想会唔会系佢地个厨房好热?  我个柠檬挞都OK啦, 而个tiramisu就唔合格。
上coffee/tea时侍应同时端上petit four, "笑左", 数来数去.........都系3㖞!!!!    既然系送既, 就无乜要求喇; 何况我地都无打算食。

侍应埋单时比左张$100 coupon我地。佢讲左2句野; 我同朋友一齐扮明就算
,宁愿自己睇。原来系张lunch coupon,或者。。。。下次会再嚟食lunch既。。。。 Let's see。
2016-09-22