2020-07-24
疫情期间冇得去韩国,约咗几个姊妹去食韩国野回味下以前去旅行嘅日子蜂蜜炸鸡炸鸡列为韩国的必吃美食之一。我自己都好钟意食韩国炸鸡,所以特登叫咗食。呢到既炸鸡虽然裹上了酱,却仍非常脆,肉软不柴!外面那层酱有蜂蜜的关系,甜度啱啱好,好好吃!一碟都有14只炸鸡,我哋三个女仔都食唔晒,分量足够韩式酱油牛肉炒年糕韩国年糕最广为人知的吃法是辣炒的方式,不过我同朋友都唔系太好辣,试咗酱油炒年糕,虽然不辣但依然美味无比。年糕口感有嚼劲,年糕裹上韩式酱油的甜味,好特别,一旧一旧食停唔到口🤣🤣牛肉较淋,同年糕嘅烟韧做咗对比,整体来讲都好好食💪🏻同样份量都系多,cp值高韩式紫菜包饭亦都系去到韩国必食韩国料理, 很怀念韩国路边小摊会有的Kimbap紫菜包饭,通常一份就是一卷。紫菜包饭系清淡的口味,外裹的紫菜油亮不湿软,米饭软硬适中中间夹入萝卜、牛肉、腌萝卜、蔬菜、蛋。
蜂蜜炸鸡
韩式酱油牛肉炒年糕
,外裹的紫菜油亮不湿软,米饭软硬适中
中间夹入萝卜、牛肉、腌萝卜、蔬菜、蛋。