2013-12-23
第一次买 Urban Bakery 嘅牛角包喺系希慎商场当时觉得几好味,亦都买过佢哋嘅大条装面包,觉得都唔算太贵。 如果公司附近有都好㖞,因为我好钟意食面包咖,平时都有喺文华同置地三楼𠮶间法国餐厅 bakery shop 买面包,坦白讲都几贵咖。估唔到置地关 Three Sixty 关门大吉后改为三文治店和轻食餐厅,Urban Bakery Workshop 都系其中一间。 置地呢间注要提供各类牛角包、Bagle,蛋糕,沙律,热食,餐汤和饮料,用餐地方比较casual。 午饭时段好多上班一族尤其外国人光顾,十二点后总要排队oder同无晒位坐,所以会take away 返公司食。都光顾咗几次试咗唔同食品,就分享吓其中几款啦:龙虾仔牛角包三文治 - 听都吸引啦,馅料好多啖啖都食倒龙虾仔肉,个白汁都好match, 不过有D过湿食𠮶时成手都喺汁,要快D食如果放太耐牛角包会淋晒。Brulee French Croissant - 牛角包面上面喺法式炖蛋上面嘅焦糖,好香脆配埋松化嘅牛角包,好味所以encore买过3次Orange Jam and Almond Ring - 由于orange jam
龙虾仔牛角包三文治 - 听都吸引啦,馅料好多啖啖都食倒龙虾仔肉,个白汁都好match, 不过有D过湿食𠮶时成手都喺汁,要快D食如果放太耐牛角包会淋晒。 Brulee French Croissant - 牛角包面上面喺法式炖蛋上面嘅焦糖,好香脆配埋松化嘅牛角包,好味所以encore买过3次 Orange Jam and Almond Ring - 由于orange jam & almond 都系我至like 嘅所以几款Bagle 之中拣咗呢款,上面脆脆而包嘅质地好好易咬唔硬又唔"Un"。 法式鸭肉法包 - 法式油鸭脾之前食过一次觉得好咸香几钟意,呢款法包嘅馅喺锅内用热力烘著,order时才放入法包,食𠮶时暖暖哋都好味呀。 下次要试吓个 lunch set,都好多人买嚟lunch。
题外话/补充资料:
自助形式