2021-06-16
好多年前已经爱上呢间法式小店, 记得个阵系去开上环店 !!初头系比佢既特别装修吸引左, 因为成间都好有航海/水手feel !!以蓝白色为主色调, 以帆船, 舵轮, 救生圈做装饰每张枱上既调味料樽仔 都系灯塔外型 ~呼应返餐厅菜式发源地 :: 沿海小镇Brittany !装修以外, 呢度既食物同服务 更加令人留恋~~记得有好几次去食, 都好多人系度庆祝生日, 因为气氛真系好好XD员工本身已经好热情, 唱埋生日歌令人更加开心 ~XDD除左Crêpes之外 原来仲有其他Brittany菜式叫~~先叫个Starter:: Foie Gras $138叫鹅肝做前菜 会唔会太邪恶 (我觉得系幸福多d )鹅肝煎得刚刚好 外层香口 中间油脂满泻每一啖都系酥香既鹅香味 入口即化 无得弹😭配上焦糖苹果丝 同sweet apple cider sauce好match的组合^^(咸食) Galette:: La Moussaillon $158呢款系鲜味重的一款~主角系中间既鳕鱼肉 混入左lemon & garlic sauce中间会食到鳕鱼肉的~整体感觉有鲜味 同时又带点香气三只虾 煎得香 调味惹味 好食~
以蓝白色为主色调, 以帆船, 舵轮, 救生圈做装饰
每张枱上既调味料樽仔 都系灯塔外型 ~
呼应返餐厅菜式发源地 :: 沿海小镇Brittany !
装修以外, 呢度既食物同服务 更加令人留恋~~
员工本身已经好热情, 唱埋生日歌令人更加开心 ~XDD
先叫个Starter:: Foie Gras $138
叫鹅肝做前菜 会唔会太邪恶 (我觉得系幸福多d )
鹅肝煎得刚刚好 外层香口 中间油脂满泻
每一啖都系酥香既鹅香味 入口即化 无得弹😭
好match的组合^^
呢款系鲜味重的一款~
中间会食到鳕鱼肉的~整体感觉有鲜味 同时又带点香气
三只虾 煎得香 调味惹味 好食~
仲配上三片芒果同芦笋 但呢两者既味 就比上面既食材盖过晒喇
p.s. 就算斋食块Galette都已经好好食
(咸食) Galette:: Les Pierres Noires $142
超级钟意呢款!! 因为galette 中间藏住camembert cheese呢 ! 呢只芝士味道好易接受, 好好味 !
中间系太阳蛋~ 钟意吉穿佢夹埋其他馅料一齐食~
仲有蕃茄片, smoked ham同沙律菜 ~
感觉有D似一份早餐呢, 咁整又真系好match, 推介一定要试 ^^!
(甜食) Crêpes:: Le Defi $88
呢个一定要大赞球焦糖雪糕 !!! 好食到傻!!!
如果可以买呢个雪糕返屋企就好
呢度既Crêpes既质素 无容置疑系好高
一切落去就feel到好软熟 就算单独放crepes入口 都食到阵阵蛋香
配埋焦糖酱同焦糖香蕉 成个口腔都充满焦糖既香甜味, 实在太幸福!!!
(甜食) Crêpes:: La Normande $118
呢个一上枱 员工就会淋上Calvados (系一款苹果酒黎), 有火焰效果 打卡一流(不过要快手>v<”)
所以呢份食落都会有少少酒味架 ~
中间既sorbet好特别, 系青苹果味, 食落清新 ~
夹埋炖苹果一齐食 口感独特 ~
我同男友叫左一人一杯Apple Cider (2% alcohol) $50/cup
可以拣2% / 5% / 6%酒精浓度~ 我地拣左2%
好易入口, 微微甜的
总结黎讲 呢度既食物真系好好食, 有质素保证 (我食左咁多年都系咁觉得)
想食Crêpes既话 真系一定拣呢间就唔会错
加埋Bonus就系员工好nice, 环境特别, 绝对系值得到访既餐厅