寻晚平安夜,谂住早少少六点几七点食晚饭先。谂住唔使阻人做生意,又唔使咁迫咁赶。行晒成条女人街两边食肆,结果停咗喺呢间门口,望咗阵餐牌。见到门面同啲相都几好。咁就入咗呢间门面唔错,但系就伏到不得了嘅餐厅。入到去坐低后,就比咗个餐牌我,仲话比我听有乜嘢餐汤同甜品。点餐用qr code我都觉得无乜问题,我睇完都系点个二人餐,前菜就点烟三文鱼配罗马菜沙律,主菜就点咗个黑松露菌配什菌意大利饭,另一个系黑毛猪朳啦,饮品就加钱转特饮,仲有得拣即起或者后起,我觉得又几好吖。我点黑毛猪嘅时候,仲有得比我拣八成熟或者全熟。始终系猪肉,我都系拣返全熟。点完餐无几分钟,就有个女仔攞住两个汤出嚟。最得意嘅,系个女仔唔知点解,放汤嘅时候条腰系伸唔直。唔知系佢只手无力到攞唔起碗汤,定碗汤重到佢单手都好难攞住。佢放碗汤落枱时,条腰系九十度咁。我望住佢啲头发,就嚟hi到我碗汤。我见无事,都唔理佢啦!(但系做一间门面高级嘅侍应,点解唔系扎起啲头发,而系啲前阴可以咁样褛褛幽幽。)一饮啖汤真系有惊喜,真心唔难饮嘅,但系就冻嘅。饮完个汤,未收碟就上沙律。都无所谓啦,个沙律一落枱,就嚟第二个惊喜。半棵罗马菜切都无切,放几块烟三文
一饮啖汤真系有惊喜,真心唔难饮嘅,但系就冻嘅。饮完个汤,未收碟就上沙律。都无所谓啦,个沙律一落枱,就嚟第二个惊喜。半棵罗马菜切都无切,放几块烟三文喺面。睇就好似摆得几靓,做厨嘅有无谂过个客点放入口食呢?
无切都唔紧要,咁我咪自己切啰。切到一半,第三个惊喜就嚟喇!个意大利饭,居然已经煮好落埋枱。唯有加快速度,食个沙律啦!惊个扒到埋无位。
处理完个沙律,开始食个意大利饭。个饭又真系唔差,够热又够味。因为个意大利饭,好似仲少过人哋啲茶餐份粮,所以好快就食晒。点知食完个意大利饭,好耐都无人收碟,同个黑毛猪等咗好耐先到。佢哋系钟意落枱嘅时候,要个客帮手,攞起啲要收嘅碟嘅习惯!我已经开始燥燥地,不过我老婆话算啦,都唔会有下次叫我忍下。见个黑毛猪卖相几靓,一刀切落去已经觉得有啲唔对路。事关我以前都系做西餐,一块全熟嘅扒,切落去嘅感觉,无理由系弹下弹下嘅。我切开少少,望下中间真系未熟。同佢哋所讲嘅八成熟,跟本系两回事。唔熟就系唔熟,再加上我落单嘅时候,已经系拣全熟。正式西餐嘅,只有三、四、五、七成同全熟。可能我太耐无接触西餐,如果有错大家勿插呀!
我谂住佢哋,都系放入微波炉,丁佢几十秒,咪攞返出嚟啰。点知又等咗几个字,我先再追个餐。个女仔问完又无答我,到我望咗佢几分钟。佢见到我望住佢,佢先走埋嚟同我讲煎紧。点知佢一行开,第二个就攞碟扒过嚟。我一见到真系圣诞惊喜一浪接一浪,佢哋帮我碎上件黑毛猪,应该系放咗上个矖炉度晒熟。咁我应该叫呢个系黑毛猪扒,定系黑毛烧肉好呢?
一咬落去成块柴皮咁,仲要一啲味都无。快啲食完快啲走算,终于有人见到我哋张枱食晒嘢,又系嚟甜品嘅时候,帮佢哋攞住啲要收嘅碟。佢落完枱我都费事等,叫佢比埋啲饮品比我。
到我哋食完两件淋吱吱嘅拿破仑之后,又系等等等。但系嚟嘅唔系饮品,系比张单我。我话嘢饮都未到㖞!佢即刻帮我追,好喇!我老婆杯香蕉乳酪到咗,佢叫我试一啖。我试完觉得,好啱三高人士饮用。除咗有好少蕉味,同少少咁多乳酪味。成杯嘢淡而无味,绝对唔会怕糖份高。嚟咗一杯之后,硬系要我等。等到我又追,终于嚟埋我杯朱古力咖啡沙冰。饮都未饮已经知,最后一伏。我第一次见,沙冰系水流流。我谂住佢哋经营艰难,沙冰粉贵悭得就悭喇。我都谂住饮完走算喇!一饮落去同杯水无分别,分别就系有色同无色。我即刻问个女仔呢杯系乜,佢都仲噏得出系乜。我话要沙冰无沙冰,要朱古力味无朱古力味,要咖啡味无咖啡味。跟住叫佢换杯美式咖啡比我算喇!嚟到不出我所料,仲衰过老麦杯咖啡。比钱嘅时候,仲要无改返张单。想收返沙冰价钱,成间舖嘅管理,真系好有问题。所以唔会再有下次,我都系第一次写食评,估唔到一写就咁长。如果真系睇晒嘅,真系唔好意思!我太长气。
Dinner for two
2023-12-26