2024-06-21
周末就系要同朋友去火锅店吹水食饭。今日我哋去了马鞍山嘅【一鼎‧台式火锅】,环境明亮,店面好大,好适合去放松心情!我哋首先点咗【红烧火牛(红烧和牛汤锅)】,用牛肉牛骨熬成嘅汤底,味道十分鲜美,加上带有一丝辣辣嘅味道,饮起嚟就好爽口🥰朋友点嘅呢份【麻痹鸭(台湾麻辣鸭血锅)】,由于有配料嘅辅助,第一口饮落汤嘅时候特别香,浓郁,麻麻辣辣就好合我胃口😋😋另外一份【特级牛舌】,牛舌特别有嚼劲又柔软,浸透咗汤底嘅精华之后,更加能品尝出牛舌嘅鲜味同埋汤嘅浓郁香味,令人念念不忘👍仲有【鲜甜海虾】甜嫩多汁,海虾细细品尝仲可以食出清新感,自然嘅甜度同埋汤嘅精华结合埋一齐,真系天作之合🤤🤤差啲忘记咗,仲有前菜【肉松皮蛋豆腐】,清淡嘅豆腐,皮蛋嘅蛋香,同埋肉松嘅咸香味搭配埋一齐,真系好开胃好食!今次嘅体验都令我同朋友食得好开心,下次仲要再嚟!
今次嘅体验都令我同朋友食得好开心,下次仲要再嚟!