2017-10-12 466 浏览
佐敦吴松街真系好多嘢食,而今次就被一个十分抢眼嘅招牌吸引到,太阳轩饭店专做潮州菜卤水。其中一面厨窗就系卤水部,师傅整齐排列出所有卤味材料,仲有冻鱼,大红蟹一般打冷必备嘅都应有尽有我们首先点左条冻黄花鱼,size唔算大,但肉质嫩滑,而且十分肥美,鱼肚中嘅鱼春都好新鲜,配点豆酱真系一绝卤水拼盘,豆酱底,有五花肉,鹅块,红肠,墨鱼,卤蛋,猪耳份量都唔少$168算掋食,而且大部份食材都卤得入味我食潮州嘢,有俩样𩠌一定会点嘅一就系蚝仔肉碎粥,另一样就系蚝饼粥好大碗,蚝都好多,差唔多每食俩啖都一定有蚝,加左少许胡椒粉,配住个卤水食,真系好食而蚝饼同平时食开嘅比较呢度比较少油,当然口感就无平时食到嘅咁脆,食起黎都唔错,起码健康先沙煲老爷鸡,系经理哥哥推介之一,用豆酱喺沙煲内炆到个鸡入晒味,听起黎系咪好吸引,但个人认为无想像中咁惊喜,因为个汁比较普通,反而令我惊喜系个煲底有入晒味又好爽口嘅马碲食左咁多肉叫个菜黎平衡吓,云腿扒四季蔬老实讲我都系第一次食反砂糊,比想像中外层嘅糖砂,原来都几厚,内里芋头好香,好好食。

食左咁多肉叫个菜黎平衡吓,云腿扒四季蔬