2017-10-22 2070 浏览
约了三位长辈聚会,唔想嚟嚟去去都系饮中茶,但老人家又食得唔多,食物款式口味又要接近他们,谂了一阵,还是带他们来马家庄好了。我们叫了必食既牛肉饼(廿年前会去九龙城食,后期多了游客,牛肉饼的质素下降后,已去少了,呢间马家庄,由初初在雷生春对面的小店开始帮衬,到现在呢间舖位,每次嚟马家庄食牛肉饼都没失望过。)当然要叫比老人家试试啰。另叫了牛肉水饺(肉及肉汁美味)。锅贴(底部仍是脆脆的,好味)。羊肉卷(我唔喜欢食羊,怕膻味。但家人话好食,冇膻味。)另叫了两个午餐套餐,一个炒饭(炒得好靓也好香,味道也不错,包埋饮品。)一个虾仁汤面(普普通通,唔难食,也包饮品。),另额外叫多两杯饮品,埋单才三百几,老人家又食得开心,我们大约13:45左右才到达,最繁忙的午餐时间开始散,在不阻人做生意的情况下,仲可以慢慢坐低倾吓偈呢!呢间是我想食牛肉饼时的必去食肆。
牛肉饼
羊肉卷