2022-12-13
平时去辣辣屋,都系一家大细食早餐。今次趁纪念日,同老公两个人去试晚餐嘅烤鱼🐟!少骨江团鱼有好多口味,爱辣可以试50Hz麻辣🔥、香辣泡椒🌶️、泰式冬阴功或者泰式酸辣,唔辣都有老坛酸菜&蒜蒜蒜杂菌味🍄!今次先试[泰式冬阴功]味,一上枱已经哗一声!好大盘!煎香过嘅烤鱼,微微金黄色💛,上面大量配菜,包括香菜、蕃茄仔🍅,红红绿绿,颜色好吸引!汤底有南姜辛辣味,阵阵泰式青柠嘅酸,特爱见得到嘅大量地道辣椒膏🌶️,加上椰酱,香浓又带点 Creamy 嘅口感,酸酸辣辣,愈食愈开胃🤭。主角江团鱼,标明每条平均重 1KG,真系好大条,两个人食好满足~肉质够厚又非常嫩滑,啖啖鲜甜鱼肉🐟!烤过嘅鱼皮都冇放过,全部俾我地食晒🤤!系连垫底嘅芽菜、娃娃菜我地都冇放过,索晒啲泰式冬阴功汤汁,好惹味🤭。我地额外加咗蒿荀、贡菜,为嫩滑江团鱼额外增添爽脆蔬菜🥬~烤鱼点少得鸭血,每件都系嫩滑弹牙😍。食辣就谂住嗌杯冻饮解辣,点知,原来系劲大樽!$38 就有咁大壶冻柠檬百香果汁🍹,真系劲抵!!两个人分享啱啱好🤭~下次一定再黎试下其他辣辣口味江团鱼🐟!
下次一定再黎试下其他辣辣口味江团鱼🐟!