2020-12-02
最近喺长沙湾揾到一间小菜馆,叫《客家人》坐得舒适😌食得招积🤪服务出色😉入面个个都好有礼貌,又招呼,每次递上小菜都话小心睇热,好窝心😘仲有怀旧荞头食𠻹🤭我叫咗三个小菜👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻➡️药膳黄酒炆鸡👉🏻热辣辣煲仔鸡,闻落已经好香浓,煲内有一片片小姜爆香鸡件!虽然药材味欠奉,但每件鸡都炆到入哂味,好鬼惹味😋仲有啲青红椒拌住,令味道提升不少🆙⚠️(品尝期间,亲切嘅老板娘有介绍过如果想药材味重啲,可以下次试吓药膳黄酒煮鸡汤!不过,我觉得呢个炆鸡别有一番风味😋)➡️农家炆炖扣肉👉🏻肥瘦均匀嘅扣肉,入口油香横溢,加上满满梅菜,惹味可口,送饭一流😋唔好以为扣肉唔健康,原来内有干坤🤩藏咗好多白菜仔,食到肉之余,又食到菜!佩服大厨将呢度传统小菜改为现代人追求健康小菜👍🏻叻👍🏻➡️椒丝腐乳炒唐生菜👉🏻香浓惹味嘅腐乳汁加上一棵棵入口爽甜嘅唐生菜令我唔钟意食菜嘅老公都爱上呢度菜!估唔到喺度都有饭后甜品,就系滋润养颜嘅木瓜雪耳糖水,味道少甜但真材实料😍食完都唔够喉我欣赏《客家人》每碟小菜无论卖相、颜色、摆法都好完美!而且呢间餐厅都十分支持环保,以弃置呢嘅酒樽自制一棵圣诞树🎄好有创意👍🏻👍🏻
我叫咗三个小菜👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
药膳黄酒炆鸡
药膳黄酒炆鸡
不过,我觉得呢个炆鸡别有一番风味😋)
椒丝腐乳炒唐生菜
椒丝腐乳炒唐生菜