2021-06-13 468 浏览
上星期放工同朋友行街买野之后,就去左附近嘅茶餐厅食野。我地去左「米亭」,听人讲𠮶到既野大件夹抵食,我地都想去大食一餐 😆「米亭」环境宽阔,我地大约7 点去到,系食饭时间,所以入面已经有几枱食客,大家都点左店内既招牌菜,例如花胶鸡汤米线、手撕鸡等等~餐牌有大量美食任君选择,我地一时间都下唔到决定,每一样野都想试 😍餐牌简洁俐落,主食、汤底,凉菜、饮品等等都包括在内。不过由于系地道港式餐厅,佢地既餐牌只有中文,如果有外国游客黎到可能会有少少唔方便~白菜黑豚肉饺子配米线 $58我就点左白菜黑豚肉饺子配米线,汤底方面就拣左特浓鸡汤。汤底较清新唔太腻,白菜饺子亦都食到白菜嘅香味同黑豚肉嘅鲜味。拌菜方面就拣左凉拌青瓜丝,本来以为系辣味或者蒜茸味嘅凉拌青瓜,但原来系原味清新嘅青瓜丝,食落好健康,唔会油腻 🥒另外点左豆浆作为餐饮。都有一段时间冇饮豆浆,以前屋企人会自己磨豆浆,但出黎工作之后就好少机会再饮到自制天然豆浆。米亭嘅豆浆饮落似系自家制豆浆,而且冇乜糖份,饮完都唔怕肥~花胶鸡汤米线配米亭炸猪排 $63朋友点左呢到嘅招牌汤底—花胶鸡汤,最估唔到系见到有鸡脚同花胶喺入面。呢种花胶唔系食开黏黏地滑溜嘅

白菜黑豚肉饺子配米线 $58

花胶鸡汤米线配米亭炸猪排 $63

朋友点左呢到嘅招牌汤底—花胶鸡汤,最估唔到系见到有鸡脚同花胶喺入面。呢种花胶唔系食开黏黏地滑溜嘅质感,反而系比较弹牙,可能系品种唔一样。

呢个米亭猪扒有惊喜,外面炸到金黄色香喷喷,一上枱就香气扑鼻。猪扒外脆内软,咬开仲几juicy添,个人认为猪排系值得一试。

米亭仲有自家制酱菜,有辣有唔辣,可以为米线汤底增加不一样嘅口味。

麻辣手撕鸡 $24

我地除左点左套餐外,仲追加左一道好想食嘅麻辣手撕鸡。嫩滑嘅手撕鸡辣辣地好过瘾,再配埋清香嘅青瓜丝同莲藕片,无论味道同口感都好唔错。

我地食左咁多野都系$150 搞掂,真系几抵食。店员嘅服务态度都好好,系一餐舒适嘅晚餐。
2021-06-08