2022-08-16 60 浏览
比较少入太和呢头,原来呢边都开咗好多餐厅!钟意食泰国嘢既我就入呢间木船试下!叫得「木船」,入到去当然就布置到尤如置身船舱里面啦,但呢架船一啲都唔摇,仲有好多美食添!前菜叫咗一客「青木瓜沙律」($46),份量比想象中大!好多青木瓜丝,酸酸甜甜,好开胃!钟意佢酸甜味突出,唔会辣,一食就停唔到口。小食叫咗一客「香甜庶虾」($38),本身系一客四件既,但因为当日唔够庶虾,店家就搭咗一旧虾饼比我,正!虾饼食落好烟韧,虾肉打得好绵密,系好有咬口既;庶虾就系另一种质感,入口即溶,加埋甘庶既甜味,香味系口腔萦绕,好清爽既感觉!主食就叫咗「泰式汁烧牛肉饭」($88),跟餐有一碗「冬阴功汤」,最近天气咁热,饮返啲热汤可以出汗排毒。汤既材料都好足,有好多菇同香料,要注意汤既辣度好足,饮一啖要送返几啖饭。汁烧饭既面铺上一层青木瓜,色泽好靓,亦令成个饭无咁腻。牛肉份量都多,有十几片,烧汁味道香浓,送饭一流!推开青木瓜,入面仲有只流心蛋,蛋汁捞饭味道更胜一筹。成个饭各种味道齐备,亦好饱肚,非常推荐大家试下!最后加咗杯冻咖啡嚟试下(跟餐加$5),唔好以为系普通茶记咖啡,呢度标榜咖啡系混合咗几种咖啡豆冲调,一试都真系
比较少入太和呢头,原来呢边都开咗好多餐厅!
钟意食泰国嘢既我就入呢间木船试下!

叫得「木船」,入到去当然就布置到尤如置身船舱里面啦,
但呢架船一啲都唔摇,仲有好多美食添!

前菜叫咗一客「青木瓜沙律」($46),

份量比想象中大!好多青木瓜丝,酸酸甜甜,好开胃!

钟意佢酸甜味突出,唔会辣,一食就停唔到口。

小食叫咗一客「香甜庶虾」($38),

虾饼食落好烟韧,虾肉打得好绵密,系好有咬口既;

主食就叫咗「泰式汁烧牛肉饭」($88),

汁烧饭既面铺上一层青木瓜,色泽好靓,亦令成个饭无咁腻。
牛肉份量都多,有十几片,烧汁味道香浓,送饭一流!

推开青木瓜,入面仲有只流心蛋,蛋汁捞饭味道更胜一筹。
成个饭各种味道齐备,亦好饱肚,非常推荐大家试下!

最后加咗杯冻咖啡嚟试下(跟餐加$5),

一试都真系觉得零舍不同,咖啡既味道格外突出醇厚,
钟意饮咖啡既不妨一试!

食咗咁多嘢真系好饱!
如果钟意食泰国嘢既朋友,真系可以嚟呢度试下!

2022-08-15