2023-02-13
惹味芝士鸡煲🫕米走鸡@runningchicken_hk 🥘本身对鸡煲兴趣不大,但见最近天气开始转凉少少,就一于去食个热辣辣嘅鸡煲暖吓胃。米走鸡一向出名,但我以前只有试过佢嘅Mini Friday西餐。Mini Friday质素都唔错,我估米走鸡都唔差得去边☺️晚市正价餐牌🍽人均:$200-$400🕰时间:预约19:30(但我周日晚去铜锣湾分店,在场仍有唔少空位,相信walk in一样可以)🫕 黄金芝士鸡煲(小)激量芝士 $228🧀大赞佢激多芝士!!一啲都冇偷工减料👍🏻拉到丝㗎!啲鸡都够霖,唔会硬。热腾腾劲好食😋煲里仲有好多葱同洋葱等,夹住鸡嚟食都恰度好!整体我觉得有啲似食紧中式火锅版嘅韩式芝士炸鸡🤣但好好食!店家有一套建议的食法,一开始以大火煮沸黄金芝士鸡煲,然后调至保温,先食鸡件,不需搅拌,味道更浓👍🏻然后加汤食料!汤可以拣加芝士汤,或者鸡汤,我拣咗加芝士汤。火锅料叫咗唔多因为食完个黄金芝士鸡煲已经有一定嘅饱足度☺️火锅料:🥬生菜半份 $28🥩特级雪花肥牛 $198鲜腐竹半份 $24鲜炸响铃半份 $32❤️出前一丁 $20真心推荐大家食黄金鸡煲嘅话,喺冇晒第一轮嘅芝士前,要食出前一丁🍜芝
@runningchicken_hk
🥩特级雪花肥牛 $198
鲜腐竹半份 $24
鲜炸响铃半份 $32
❤️出前一丁 $20
真心推荐大家食黄金鸡煲嘅话,喺冇晒第一轮嘅芝士前,要食出前一丁🍜芝士面好好食!
饮品:
🍶竹蔗茅根(壶)$78
值得一提系——铜锣湾分店嘅侍应年纪都比较大,但系老当益壮,服务态度都好好👍🏻
总括嚟讲,我个人认为食完个黄金芝士鸡煲之后,火锅料都唔需要嗌太多,因为个芝士鸡煲真系重点😋
Bible rating: 7/10
📍地址:米走鸡Deluxe (铜锣湾)
铜锣湾渣甸街50号渣甸中心3楼
黄金芝士鸡煲