2020-09-15
自从新年开始, 疫症系香港爆发后, 特别系因为火锅家族案例被吓怕, 已经好耐冇外出打边炉。见最近疫症案例回落, 终于可以同好姊妹今晚外出打边炉!去左尖沙咀一间楼上舖"吞pop", 对佢餐厅名有深刻印象, 而且食物质素唔差, 餐厅环境又整洁舒服, 所以之前Bookmark左可以再去!打边炉前先混酱, 酱油费$12/位上次食麻辣鸡煲, 今次就试试另一款, 【胡椒猪肚鸡煲(半只)】HK$178看似几丰富, 上台即刻食得, 除左鸡件、猪肚外, 仲有粟米、腐竹、白萝卜片呢D索汤配料,猪肚质地有弹性、几爽; 鸡件刚好熟, 几嫩, 汤底果然很正, 清甜得黎带少少胡椒香, 有阵阵胡椒既微辣, 未打边炉我都饮左几碗;粟米还是清甜, 不是滚汤滚到冇味果种, 腐竹够林, 白萝卜片滚到最后食, 不但索左个汤既精华, 更食到本身清甜。不过加汤打边炉还是加清汤, 减淡左胡椒香味道。所以最后只点左【西班牙顶级黑豚猪腩片】HK$128猪腩片色泽粉嫩, 肥瘦比例平均, 熟后肉质还是柔软嫩滑, 食到淡淡猪肉香~
打边炉前先混酱, 酱油费$12/位
上次食麻辣鸡煲, 今次就试试另一款,
【胡椒猪肚鸡煲(半只)】HK$178
猪肚质地有弹性、几爽;
不过加汤打边炉还是加清汤, 减淡左胡椒香味道。
所以最后只点左【西班牙顶级黑豚猪腩片】HK$128