2021-05-09 67 浏览
今日同妈妈撑枱脚,预早庆祝母亲节。我哋去咗湾仔新南苑食鸡煲放题火锅,喺港铁湾仔站C出囗步行约5分钟就到。由于预约晚饭时间早咗抵达,餐厅仍在准备中,喺得到经理同意下可以先喺餐厅入面行个圈;而吸引我嘅正是餐厅内装修,墙上壁画好有特式,天花吊灯用唔同红、白酒樽作装饰。饮品包括有多款罐装饮品选择,如果想饮枝装啤酒朋友则需要额外收费喇。除咗任食鸡煲外,套餐亦包括选择牛魔王餐、海鲜餐、至尊餐,今次就选择咗海鲜餐。喺等候鸡煲嘅时间,经理先赠送蒜蓉蒸龙虾作见面礼,并简单解释晚餐流程: 先系任食鸡煲,有食力嘅朋友可以无限添食,食够就通知服务员转煲打边炉。今日呢个鸡煲用料绝不马虎,睇得见又数得出嘅香料包括干葱、蒜蓉、姜粒、红椒、泡椒、豆豉、干葱蓉、豆瓣酱等,所以风味十足,惹味非常,食唔停口之选。通常食鸡煲我都喜欢自己动手炒、亲力亲为落配料,有d自己置身于厨房嘅满足感;所以今次亦唔例外,首先将鸡炒一分钟,然后焗佢两分钟;重覆以上动作三次就可以食得。一开盖香气四溢,鸡肉十分惹味香浓,鸡肉嫩滑得嚟亦够干身。经过完一轮冲锋陷阵后,系时候通知店员转煲打边炉喇。自选火锅汤底选择咗新鲜蟹锅花甲汤底,听闻其他分店系无呢个

经过完一轮冲锋陷阵后,系时候通知店员转煲打边炉喇。自选火锅汤底选择咗新鲜蟹锅花甲汤底,听闻其他分店系无呢个汤底㗎。又到另一个焦点时间,厨房事先将汤底倒入模具内,然后放入冰箱雪冻,变成熊仔造型,非常趣致,吸晴打卡之作。

店员紧接住会送上一盘本地手切牛颈脊同埋海鲜拼盘,牛头脊纹理分明,放落汤二三十秒就食得,牛肉嫩滑得嚟牛味浓厚,海鲜拼盘有鲍鱼、虎虾、脆肉鲩片、扇贝、广岛蚝。虎虾有手掌咁大,唔知系咪我眼花,滚完望落去好似仲大只咗😆😆扇贝大大块有𡁻口;鲍鱼掂掂佢仲识收缩㗎,可想而知有几咁新鲜😎
除咗以上一次性食材,仲有四十款火锅配料无限供应,保证食得饱😆😆😆

正当我哋食得饱饱之际,店员再送上每人一个北海道3.6牛乳奶冻作为甜品,为今晚鸡煲放题写上完美句号。