「尚上下夏 - 养生鸡煲火锅」- 尖沙咀今次食食食之旅黎到尖沙咀😌有时👦🏻想食鸡煲,但系👧🏻想打边炉,所以一直想揾啲两样都齐嘅餐厅,咁岩就俾我哋揾到呢间食完鸡煲可以加汤打边炉嘅尚上下夏🤩📷餐厅店面唔算大,但座位都算阔落😇呢度嘅墙身好靓,画咗好多关于香港同大排档特色嘅画🤣鸡煲都有好几款用拣,可以拣全只鸡/半只鸡,唔想有骨嘅可以拣鸡髀肉/鸡胸肉添🤣🍽鸡煲(半只)💰HK$168✨推荐指数:7.5/10今次👦🏻拣左半只鸡小辣既鸡煲(其实👧🏻系想拣鸡髀肉,但系👦🏻听错咗🥲)小辣其实无乜辣味同埋有少少甜,岩哂唔系好食得辣嘅朋友仔😇呢个鸡煲有巨量芫荽,但系又唔会话好重芫荽既味道,连唔中意芫荽嘅👧🏻都接受到🤣鸡既份量唔算太多,但系都几入味😙鸡煲本身已经连埋猪皮,呢度嘅猪皮有惊喜‼️食落超入味同好淋,好好食😋🍴手打三色滑(墨鱼滑、虾滑、鸡滑)💰HK$99✨推荐指数:8/10墨鱼滑食落系非常弹牙,咬落都好juicy😋虾滑都好弹牙,仲有啲虾粒系入面,面头亦都有啲蟹籽,令口感更加丰富🤤鸡滑比较特别,食落都有鸡肉既味道,不过就唔系走弹牙路线,口感系腍身啲几特别😗不过👦🏻都系比较中意弹牙嘅墨鱼滑同虾滑既口感🤪🍴鬼马
「尚上下夏 - 养生鸡煲火锅」- 尖沙咀

今次食食食之旅黎到尖沙咀😌

📷餐厅店面唔算大,但座位都算阔落😇

🍽鸡煲(半只)
💰HK$168
✨推荐指数:7.5/10
小辣其实无乜辣味同埋有少少甜,岩哂唔系好食得辣嘅朋友仔😇

🍴手打三色滑(墨鱼滑、虾滑、鸡滑)
💰HK$99
✨推荐指数:8/10
墨鱼滑食落系非常弹牙,咬落都好juicy😋
不过👦🏻都系比较中意弹牙嘅墨鱼滑同虾滑既口感🤪

🍴鬼马墨鱼(半份)
💰HK$38
✨推荐指数:8/10
呢份系佢哋嘅特色菜之一,其实就系墨鱼滑铺系油炸鬼个面,再洒满蟹籽😗
我哋今次唔识食,碌得太耐搞到油炸鬼淋哂🥹事后先知原来只系需要放落去碌1分钟,墨鱼滑熟左就可以食得,咁就可以保持返油炸鬼既脆身😛

🍴脆肉鲩鱼腩
💰HK$95
✨推荐指数:7/10
鲩鱼腩系平时打边炉好中意食既一种食材,所以今次都有嗌🤣呢度既鲩鱼腩都算厚身,而且食落都有脆鲩既口感,不过鱼骨比较大条同粗身,食既时候要小心🥹