2017-06-16
友人十分喜欢食鸡煲,今日三人行去左新蒲岗上完堂就食埋饭,佢食过观塘个间唔错就带我地试下新蒲岗呢间。平日去都好爆场,好多家庭黎聚餐,好彩早到仲有位。鸡煲有招牌和花雕酒,两种都好想试。小食好吸引,拣左两个,其中一个陈醋野生云耳($42),云耳香辣爽口,带陈醋酸味,酸味好香,闻到唔系下价货,酸酸辣辣很醒胃。另一个柚子蜜炸花枝丸($88),弹牙的花枝丸好大粒,又香口,点柚子蜜食,十分滋味。酱汁配料很新鲜,基本上都可以唔加已经够味。爷爷招牌鸡煲(半份鸡$158),配料有干葱头好大个、厚切洋葱、大粒蒜,bb辣,食得出系鲜鸡,而且肥瘦适中,惹味非常。嗜鸡煲友人都大赞好食。打边炉要左碟手切牛颈脊细($138),牛肉有嚼劲,厚切都咁嫩滑,甚有牛味。汤底够晒味,不用点豉油。手打鲜虾丸($78),虾丸Q弹,见到有虾肉的碎丝,真材实料,自家制果然系唔同D。自家制响铃($38),响铃唔油,脆鳄鳄,大推!魔芋丝($28)唐生菜($26)新鲜爽脆。最后的甜品系洋葱,等到佢软身,味道甜甜地,友人仲同我争食。食完都唔口渴,就知无味精,加分。
酱汁配料很新鲜,基本上都可以唔加已经够味。
自家制响铃($38),响铃唔油,脆鳄鳄,大推!
魔芋丝($28)
唐生菜($26)新鲜爽脆。