2022-08-31
太和都系住宅区为主,今次真系第一次嚟到呢度揾食,发现附近都有好多唔同嘅放题鸡煲,最后拣咗八妹鸡煲环境装修特别,位置都可以坐得好舒适,有唔同嘅推介产品都会挂喺墙上除咗有唔同嘅鸡煲同埋边炉配料之外,仲有一啲特别嘅餐前小食都可以嗌,不过今次因为得两个人食唔晒就下次先再试酱料区周围嘅打边炉都可以自己调配酱料,但系呢度特别嘅系多咗炸花生,花生脆口而且咸度适中,好好嘅开胃菜秘制八妹鸡煲有唔同辣度可以拣,我哋叫咗微辣,一上枱嘅时候都已经香气十足,而且佢所有嘅酱汁系包裹晒全部嘅鸡肉佢放嘅花椒同埋辣椒仔都系偏大少少,愈煲得耐更加能够带出成个鸡煲嘅香辣感,鸡肉啖啖肉,好新鲜完全冇雪藏味,肥瘦分布都均匀,咬落去系好嫩滑美国雪花肥牛脂肪比例分布平均,唔会系想像中嘅好多脂肪,摆碟整齐吸引,索晒成个鸡汤嘅精华,就算渌耐少少,肉质都唔会话好鞋身,再点埋酱汁,鲜味提升即炸响铃一上枱已经即刻哇一声,因为系即叫即炸,每一个响铃都系胀卜卜,有好多层,放入去大概5秒已经够晒,咬落口嘅时候仍然系爽口,层次丰富油麦菜新鲜干净,而且都好有心机咁样整齐排列,每一棵放入去汤度索晒啲汤汁,依然保有菜嘅鲜甜感
酱料区
秘制八妹鸡煲